Financiar

Banca Nationala sufla din nou in "ciorba" pietei imobiliare

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le cere notarilor sa-i prezinte informatii privind preturile reale din tranzactii.

Cu toate ca valoarea reala a activelor imobiliare – terenuri, cladiri, case etc.– are o importanta cruciala in elaborarea politicilor macroeconomice, Romania nu dispune de date statistice ofi ciale referitoare la astfel de proprietati. Aceasta situatie e deranjanta si pentru conducerea Bancii Nationale.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca ar putea avea o intrevedere cu reprezentantii „asociatiei notarilor" saptamana viitoare, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.

"Suntem inca in stadiul de abordare statistica. Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil, saptamana viitoare, cu asociatia notarilor, la banca centrala, sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare.

Trebuie sa avem date statistice fundamentate, care sa refl ecte realitatea", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in deschiderea unei conferinte pe tema volatilitatii cursului de schimb, organizata de revista "Saptamana Financiara".

Evolutia preturilor i-a frapat pe bancheri Deocamdata, Institutul National de Statistica nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, valori care au crescut – potrivit altor surse – cu aproape 400% in zona Capitalei, din 2003 pana la fi nalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii. Fenomenul e explicat de analistii imobiliari ca fi ind un „efect al cererii mari de locuinte, acoperita insufi cient de oferta disponibila".

Pe de alta parte, cererea de locuinte a sporit si cererea de credite imobiliare si ipotecare, ca urmare a cresterii veniturilor salariale si a scaderii dobanzilor bancare, in urma temperarii infl atiei. Fapt care a inceput sa aiba repercusiuni vizibile asupra intregului sistem bancar , de unde si preocuparea BNR pentru evolutiile de pe piata imobiliara.

Fluctuatiile leului n-au fost tocmai libere Banca Nationala a Romaniei a avut in vedere si a luat masuri pentru temperarea volatilitatii cursului de schimb, in ciuda variatiilor semnifi cative de anul trecut, a dezvaluit ieri, studentilor de la ASE, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Am temperat aceasta volatilitate cat am putut. Nu ne-am propus sa asiguram stabilitatea cursului, pentru simplul motiv ca nu am fi putut. BNR a incercat intre cele doua extreme sa tempereze volatilitatile".

In opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 (lei/ euro) este intr-un fel explicabila, intrucat nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arata o apreciere excesiva.

„Pe baza de probe, putem sa aratam ca am iesit dintr- o logica extrem de riguroasa.

Am declarat public ca nu avem fl otare libera", conchide Isarescu.

Datele notarilor, refuzate de BNR Reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania ( UNNPR ) au declarat, ieri, pentru „Adevarul", ca au solicitat in repetate randuri sa aiba o intrevedere cu conducerea Bancii Nationale – desigur, pe tema preturilor proprietatilor imobiliare. Insa, spun reprezentantii UNNPR, „solicitarile noastre au fost tratate cu refuz". UNNPR precizeaza ca dispune de toate informatiile privind piata imobiliara romaneasca, „important e ca BNR sa stie ce sa ceara", la intrevederea anuntata pentru saptamana viitoare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea