Financiar

#davos #putin #rezerva federala #fmi #cuba #rusia #criza financiara

Presa internationala - Davos, sub steag rusesc

Prim-ministrii Rusiei si Chinei - Vladimir Putin si Wen Jiabo - s-au folosit de alocutiunile sustinute la Forumul Economic de la Davos pentru a argumenta nevoia ca cele doua puteri economice emergente pe care le reprezinta sa joce un rol mai important in noua ordine economica ce se instaureaza.

Putin a ironizat declaratiile delegatiei americane, facute cu ocazia editiei anterioare a Forumului, conform carora economia americana este "fundamental stabila si are perspective cat se poate de senine". Putin a declarat, transant, ca "bancile de investitii, mandria Wall-Street-ului, au incetat, practic, sa mai existe".

De cealalta parte, Wen a facut comentarii dure despre "politicile macroeconomice nepotrivite" ale unor tari pe care nu le-a numit si despre "modelul de nesustinut al dezvoltarii bazate pe un nivel scazut de economisire si un consum puternic". A criticat, de asemenea, "cautarea oarba a profitului"si "lipsa de auto-disciplina" a institutiilor financiare.

Discursurile celor doi lideri au contrastat puternic, prin siguranta manifestata, cu atitudinea mai degraba pesimista a liderilor occidentali . Concluziva in acest sens a fost declaratia facuta de catre purtatorul de cuvant al lui Putin, in fata reporterilor "Acesta este un Davos sub steag rusesc".

FMI - prognoze pesimiste pentru 2009

Fondul Monetar International si-a ajustat aprecierile privind evolutia economica globala din acest an prognozand ca 2009 va fi anul cu cea mai mica crestere economica din ultimii 70 de ani.

Cresterea ar urma sa fie de doar 0,5 procente - ultima prognoza, in noiembrie, estima o crestere globala de 2,2 procente - in conditiile in care pierderile suferite doar de economia americana din instrumente financiare ar urma sa ajunga la 2000 de miliarde dolari, informeaza Financial Times.

Economiile cele mai bogate sunt cele care sunt cele mai expuse unei scaderi abrupte, cea mai abrupta de la finele celui de-al doila razboi mondial.

rezerva federala americana isi reafirma sprijinul pentru economie

Rezerva Federala a dat un semnal de sprijin pentru economie, afirmand ca va continua sa foloseasca metode neconventionale de sprijin, inclusiv pastrarea la un nivel foarte scazut a dobanzii de referinta, anunta Associated Press.

Rezerva Federala a specificat ca este dispusa sa cumpere bonuri de tezaur pe termen lung - injectand, in felul acesta, bani in piata - daca conjuncturile vor impune acest lucru. Va continua, de asemenea sa pastreze o dobanda a fondurilor federale intre 0 si un sfert de punct procentual. Economistii prognozeaza ca FED va mentine aceasta dobanda foarte scazuta pentru tot restul anului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea