Financiar

#analiza vanguard #evolutie pret petrol #evolutie piete internationale

Analiza Vanguard Pretul petrolului continua sa se prabuseasca

Pe 19 decembrie, pretul futures al petrolului cotat la New York Mercantile Exchange cu scadenta cea mai apropiata a atins $32,4 pe baril - marcand astfel o depreciere masiva de aproape 80% fata de cel mai recent maxim istoric stabilit cu doar 5 luni in urma, pe 11 iulie, la $147,27 pe baril.

Colapsul pretului petrolului este similar ca magnitudine cu cel al indicelui bursei americane de actiuni Nasdaq Composite, care dupa o apreciere exploziva de aproape 640% inregistrata in perioada iunie 1994 - martie 2000 a pierdut 80% pe parcursul urmatorilor 3 ani, volatilizand o capitalizare de piata de aproximativ $6 trilioane.

Prabusirea pretului petrolului, inca in desfasurare, a atins acelasi ordin de marime in doar 5 luni. Ziua de 19 decembrie a parut a indica un minim relevant cel putin pe termen scurt.

Cumparatorii au preluat gradual initiativa, urcand cotatiile pana la $50 pe baril chiar in debutul noului an - insa au capitulat brusc in momentul in care un nou val de informatii extrem de negative a lovit bursele de marfuri si in particular piata petrolului .

Dupa doar cateva saptamani, pretul retesteaza acum nivelurile atinse pe 19 decembrie. Mai intai, au fost datele privind cresterea stocurilor americane de petrol, aferente saptamanii care s-a incheiat pe 2 ianuarie, anuntate pe 7 ianuarie: 6,7 milioane de barili, o cifra de 10 ori mai mare decat cea estimata initial. In aceeasi zi, pretul petrolului a pierdut peste 12% - cel mai important declin al ultimilor 7 ani. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea