Financiar

Austriecii din asigurari fac curat in portofoliu

Dupa speculatiile ca ar putea ajunge sa domine piata de asigurari, vienna Insurance Group (VIG) a hotarat sa vanda cea mai neperformanta companie din portofoliu.

In urma achizitionarii, la sfarsitul lunii martie, a BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, austriecii de la VIG au ajuns sa detina aproximativ 37% din piata asigurarilor din Romania. In acord cu asteptarile, grupul a decis sa renunte la Unita (cumparata in urma cu sapte ani) in favoarea unui alt grup austriac. In urma acordului cu Uniqa Austria Group, preluarea integrala a asiguratorului Unita va fi incheiata la sfarsitul lunii septembrie.

Valoarea tranzactiei, 230 milioane euro

Tranzactia va putea fi finalizata numai dupa obtinerea aprobarii din partea autoritatilor de supraveghere. „Am anuntat cu ceva timp in urma vanzarea diviziei Unita, din cadrul grupului, si am contractat banca JPMorgan pentru a organiza licitatia. Pe baza ofertelor primite, am decis sa intram in negocieri cu Uniqa", spune Gunter Geyer, directorul executiv al Vienna Insurance Group.

In plus, oficialii Uniqa sustin ca prin aceasta achizitie isi vor consolida pozitia in zona Europei Centrale si de Est. „Cu o populatie de 22 milioane de locuitori, Romania se numara printre cele mai mari piete din regiune, cu un potential ridicat de crestere", este de parere Konstantin Klien, directorul general al Uniqa.

In urma acestei tran-zactii, Uniqa va deveni al patrulea jucator pe piata romaneasca a asigurarilor. In plus, compania a anuntat ca poarta negocieri cu actionarul majoritar al Astra pentru preluarea integrala a asiguratorului.

Grupul austriac Uniqa ar putea plati circa 230 milioane de euro pentru societatea Unita, daca pretul a fost stabilit pe baza unui raport similar cu cel al asiguratorului Asiban, au spus pentru NewsIn surse apropiate afacerii.

VIG, activitate in 23 de tari

In prezent, Vienna Insurance Group activeaza in 23 de state din Europa Centrala si de Est. In Romania, austriecii controleaza direct Omniasig, unde detin 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii. Indirect, prin participatii minoritare, VIG controleaza Omniasig (50% din actiuni). In plus, Unita detine la Agras o participatie majoritara de 75,7%.

La finalul lunii martie, VIG a preluat participatiile majoritare ale diviziilor de asigurare ale Erste Bank, inclusiv cele din tara noastra, respectiv BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari.

Infiintata in anul 1990, Unita a fost preluata de VIG in 2001. Rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an plaseaza compania in primii cinci asiguratori romani dupa nivelul primelor subscrise, cu o cota de piata de 6,5%. Reteaua de distributie numara 40 de sucursale si peste 300 de agentii.

Piata asigurarilor din Romania a atins 2,14 miliarde de euro in 2007, in crestere cu 32,2% fata de 2006. La nivel de grup, Uniqa a subscris in 2007 prime de asigurare de 5,3 miliarde de euro, in crestere cu 3,6% fata de anul precedent, in timp ce profitul a urcat cu 42,7%, la 340 milioane de euro.

 

Alexandra Tamasan

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea