Financiar

Apreciere spectaculoasa a leului

Cererea mare de lei din partea companiilor locale si un apetit crescut pentru risc al investitorilor straini au condus la intarirea monedei nationale. Euro a scazut la 3,6130 lei.

Moneda nationala a continuat vineri traiectoria de apreciere pe care se inscrisese inca din a doua parte a sedintei de licitatie din ziua precedenta, intarindu-se in fata euro. Cursul mediu calculat si comunicat de BNR se situeaza la nivelul de 3,6130 lei pentru un euro, marcind astfel o scadere semnificativa fata de referinta de joi, de 3,6704 lei.

Moneda nationala a inregistrat cea mai rapida si cea mai semnificativa apreciere din ultimele zece saptamini, de aproape 1,56%, pe fondul lichiditatii scazute din piata. Dupa ce, in seara anterioara, cursul coborise pina spre 3,63 lei/euro, leul a deschis ultima sedinta a saptaminii la cotatii peste 3,62 lei/euro, pentru ca apoi sa se aprecieze, intr-o miscare usor dezordonata, pina la 3,6070 lei/euro.

La ora 13.50, bancile cumparau un euro cu 3,6143 lei si il vindeau cu 3,6242 lei. Leul a ajuns vineri la un nivel maxim al ultimelor noua luni si jumatate fata de dolar, neatins din 25 iulie 2007, cind BNR afisa un curs de referinta de 2,2788 lei/dolar.

Vinzarile de lei au provenit atit din partea investitorilor straini, al caror apetit mai ridicat la risc s-a manifestat de-a lungul intregii saptamini, cit si din partea operatorilor locali. Cererea de lei se manifesta pe fondul lichiditatii scazute de pe piata monetara , astfel incit companiile locale care trebuie sa faca plati mai mari in aceasta perioada sint nevoite sa vinda euro.

Seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank , Monica Angelescu, citat de NewsIn, considera ca si comentariile guvernatorului Isarescu privind nivelul lichiditatii in piata si posibila trecere a bancii centrale de la pozitia de debitor net la cea de creditor net au avut un impact, determinind bancile sa fie mai prudente.

Prognozele indicau o apreciere a leului in aceasta perioada de dinaintea sarbatorilor pascale bazata si pe faptul ca in piata intra sume mai mari de valuta din partea lucratorilor romani din strainatate .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea