Financiar

ANRE ia in calcul varianta unei scumpiri esalonate a gazelor naturale

Autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei se afla intre ciocan si nicovala! Pe de-o parte, o scumpire a gazelor de peste 10 procente ar putea duce la un nou varf al inflatiei. Pe de alta parte, o crestere a pretului sub 10% poate declansa o criza a gazelor in tara. Astfel, ANRE ia in calcul mai multe variante printre care si o scumpire esalonata.

"Noi nu putem influenta pretul petrolului. Intre dorintele noastre ca romani, consumatori de gaze, si ce se intampla pe pietele internationale este o mare diferenta". Declaratia apartine directorului general al Departamentului de tarife si Preturi din ANRE, Gabriel Sarbu.

El spune ca exista mai multe variante luate in calcul in stabilirea tarifelor de la 1 iulie printre care si cea a unei scumpiri esalonate. Sarbu atrage insa atentia ca, daca pretul nu va creste indeajuns, Romania s-ar putea trezi in imposibilitatea de a importa gaze. In prezent, Romania importa aproape o treime din gazele pentru consumul intern din Rusia.

Pretul de import stabilit pentru primul trimestru al anului a fost de 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel aferent trimestrului al doilea este de aproape 420 dolari pe mia de metri cubi.

Ultimele estimari facute de distribuitorii de gaze arata ca pretul gazelor ar putea atinge si chiar depasi 470 de dolari pe mia de metri cubi la 1 iulie.

Situatia nu este deloc roz nici pentru banca nationala a Romaniei.

Potrivit directorului adjunct al Directiei de statistica din BNR, Constantin Chirca, Banca Centrala a luat in calcul in ultimul sau raport asupra inflatiei o noua scumpire a gazelor naturale cu circa 10%. Numai in aceasta marja ar putea fi evitat un nou varf al inflatiei, peste cel atins in martie. Greu de crezut in situatia actuala, mai ales ca mesajele transmise de reglementatori arata clar o crestere mai mare de 10%.

Ultima modificare a preturilor la gaze a fost facuta la 1 februarie, cand acestea s-au scumpit cu 8,5 la suta pentru populatie. La acea data, pretul gazelor din productia interna a crescut cu 5 procente, iar cel al gazelor din import cu circa 17 la suta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea