Financiar

#asigurari sociale #angajator #somaj tehnic #indemnizatii #impozit #somaj #locuri de munca

Angajatorii nu vor mai plati impozit pentru ajutorul de somaj

Guvernul a adoptat miercuri, 18 martie, o Ordonanta de Urgenta, ce urmeaza a intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, care stabileste prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj si scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit a indemnizatiilor pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somajul tehnic).

1. Prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj
   
Astfel, OUG prevede ca pentru persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, se prelungeste cu 3 luni (prin derogare de la dispozitiile art.39 alin.(1) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare).

De asemenea, pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a acestei ordonantei, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

Indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.


2. Scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit a indemnizatiilor pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somajul tehnic)


Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, atat acesta cat si salariatii, care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii (prevazuta la art. 53 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni).

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea