Financiar

Angajatorii au inceput sa acorde pensii facultative

Pe langa asigurarile , abonamente la sali de fitness sau bonuri de masa , angajatorii au introdus, in pachetul salarial, pensia facultativa.

Ultimul contract anuntat in piata a fost semnat de Posta Romana cu ING, pentru 10.608 angajati, care ofera acest bonus celor cu cinci ani vechime in companie.

Studiile arata ca angajatii sunt orientati, in prezent, pe beneficii imediate, concrete, care sa le asigure un suport in viitorul apropiat si se gandesc mai putin la pensie si la economisire pe termen lung. Totusi, angajatorii au inceput sa introduca in pachetul salarial pensia facultativa, ca beneficiu.

3.000 de contracte noi pentru ING

In tarile din vestul Europei, angajatorii acorda suplimente financiare sub forma pensiilor facultative, fapt care reflecta o strategie pe termen lung.

Pentru ca legea prevede o fiscala pentru angajator din profit, companiile cotizeaza, in medie, cu 60 lei/angajat, conform sondajelor facute printre administratori. Inclusiv ultimul contract incheiat intre ING Asigurari de Viata si Posta Romana, este la valoarea de 60 lei/angajat, pentru un numar de 10.608 de angajati. Fondul ales este ING Optim.

Posta Romana are aproximativ 36.000 de salariati, dar numai cei cu o vechime de cel putin cinci ani in companie vor beneficia de aceasta facilitate. Potrivit reprezentantilor ING Asigurari de Viata, un numar de aproximativ 3.000 de contracte noi vor fi semnate pana la sfarsitul lunii iunie.

BCR , pe primul loc la pensiile facultative

La sfarsitul lunii mai, BCR Asigurari de Viata era liderul pietei pensiilor facultative, cu un numar de 21.763 de participanti. Desi are un singur fond administrat pe pilonul III, compania a reusit, si pentru sfarsitul lunii iunie sa stranga un numar de aproximativ 23.000 de participanti, si active de 12,3 milioane euro.

„Nu putem divulga numele companiilor cu care am incheiat contracte si care platesc in numele angajatilor, pentru ca nu avem acordul lor", ne-a declarat Florentina Vizinteanu, director general al BCR Asigurari de Viata.

La randul lor, reprezentantii Allianz-Tiriac Pensii Private spun ca au strans, pana la data de 20 mai, un numar de 14.699 de participanti pentru AZT Vivace si 17.168 de participanti pentru AZT Moderato.

Pentru fondul de investitii cu grad mai mare de risc al Allianz contributia virata este de circa 70% din angajatori, iar la AZT moderato, cu grad de risc mediu, cotizeaza 55,2% din patroni.

Opt luni de negociere cu angajatorul

ING Asigurari de Viata se afla in diverse stadii de negociere cu patru-cinci companii de dimensiuni mai mari pentru ai caror angajati vrea sa acorde pensii facultative , a spus , directorul general adjunct al companiei.

"Un contract se incheie dupa o perioada medie de circa opt luni de la data la care incep negocierile", a mentionat Coman."In viitor, ma astept la o presiune din partea angajatilor, prin intermediul sindicatelor. Vor fi mai multi factori care vor influenta angajatorii", a adaugat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon, referindu-se la pensiile private facultative.

Boon a aratat ca angajatii ar trebui sa se orienteze mai mult catre pensiile facultative, deoarece pensia de stat si cea obligatorie nu sunt suficiente pentru a le asigura un venit decent, dar a observat ca angajatii sunt interesati, in prezent, de beneficii imediate, precum cresterile salariale, abonamente la o sala de fitness sau bonuri de masa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea