Financiar

#credit #angajat #firma #criza #datorie

Angajatii firmelor cu datorii la stat au probleme in a lua credite

Angajatii firmelor cu probleme in achitarea datoriilor catre stat au dificultati in a-si lua un credit de la banca, chiar daca in rest intruneste conditiile de eligibilitate cerute. Pe de alta parte, in apararea salariatilor sare Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, care este de parere ca efectele negative ale acestor masuri adoptate de banci se rasfrang asupra oamenilor care nu au nici o vina.

Inainte de a acorda un credit, bancile verifica situatia economica a firmei la care este angajat solicitantul creditului. Daca angajatorul are datorii catre stat , atunci soarta imprumutului este incerta, desi este foarte posibil ca salariatul sa primeasca un raspuns negativ la cererea depusa.

De cele mai multe ori insa, clientului nu i se spune ca unul dintre criteriile de acordare a creditului va fi cel legat de datoriile angajatorului, ba chiar i se comunica si suma pe care o poate primi, in faza preliminara, dupa cum noteaza Gandul. Ulterior el se vede in situatia de a nu primi imprumutul respectiv, din cauza ca angajatorul sau are datorii la stat.

Bancile spun ca verificarea situatiei economice a firmelor este un procedeu normal, mai ales pe in aceasta perioada de criza. "Intr-o situatie economica cu foarte multe vulnerabilitati, este normal ca bancile sa devina mult mai atente. Ele se uita la angajator pentru a vedea in situatia lui financiara perspectivele potentialului client de a-si plati ratele", a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In sprijinul acestei afirmatii vin si reprezentantii mediului de afaceri, care spun ca garantiile suplimentare sunt necesare. "Daca societatea sta prost, ar trebui ca banca sa ceara garantii colaterale de la angajat ca sa fie acoperita in cazul in care omul ramane fara loc de munca", a precizat, pentru Gandul, Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Pe de alta parte, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cred ca bancile aseaza greutatea pe umerii salariatului
, care nu ar trebui sa fie cei care suporta efectele problemelor economice din firma. "Inteleg ingrijorarea bancilor si faptul ca vor sa se asigure ca-si vor primi la timp ratele. Problema este delicata, pentru ca lovesti solicitantul pentru un lucru de care el nu este direct vinovat", a declarat pentru Gandul Mihail Meiu, director in cadrul ANPC.

Bancile verifica situatia economica a firmelor prin consultarea site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), insa de multe ori nu tin cont de faptul ca informatiile trecute in aceste documente nu sunt actualizate la zi.

Iar cei care primesc un refuz din partea bancii pentru cererea de creditare nu au o modalitate de a riposta impotriva deciziei bancii. "In etapa preliminara acordarii creditului, banca este suverana sa aprobe sau nu cererea. Respingerea cererii de acordare chiar si pentru alte motive (situatia economica a angajatorului) decat cele indicate de banca in etapa preliminara nu da nastere unui drept de actiune impotriva bancii", a explicat pentru Gandul Cosmin Vasile, partener al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea