Financiar

#inflatie #economie #bnr #tva

Analistii: rata anuala a inflatiei s-a accentuat la 7,5% in iulie

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania ( ) estimeaza, in medie, ca din iulie 2010 a fost de 7,5% si se asteapta ca aceasta sa se accentueze la 8,1% la finalul anului, potrivit unui comunicat emis marti de asociatie, transmite NewsIn.


"Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania ( AAFBR ) in cadrul unui sondaj intern, rata lunara a inflatiei din luna iulie 2010 s-a situat probabil la 2,95% (estimarile variaza intre 2,4% si 3,6%), in timp ce rata anuala a fost de 7,5% (estimarile variaza intre 7% si 8,3%)", se in comunicat.

Potrivit comunicatului, niciun analist nu estimeaza o rata lunara a inflatiei de 2,95%, insa cele mai apropiate estimari sunt de 2,9% si 3%, reprezentand opinia a 38% din respondenti.

Pentru finele anului 2010, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 8,1% (estimarile variaza intre 7% si 8,5%). Estimarea de 8,1% reprezinta opinia a 25% dintre respondenti.

In luna iunie, rata lunara a inflatiei a crescut la 0,16%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, in vreme ce fata de nivelul din iunie 2009, preturile de consum au crescut in medie cu 4,38%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei se situa la 4,74%, depasind intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru finalul lui 2009, de 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5%-4,5%).

Banca centrala a schimbat prognoza de inflatie pentru finalul lui 2010 de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a cresterii TVA, a declarat in 6 august guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea