Financiar

#fermieri #bani europeni

Am inceput sa pierdem din banii europeni

Romania pierde cel putin cinci milioane de euro din subventiile europene pentru agricultura din cauza ineficientei Agentiei de Plati.

Autoritatile romane ar fi trebuit sa plateasca fermierilor subventiile europene pana pe 30 iunie pentru a nu risca penalitati din partea Comisiei Europene. Intrucat acest termen nu a fost respectat, tarii noastre ii vor fi aplicate penalitati pentru fiecare luna de intarziere.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma preconizata a fi platita dupa 30 iunie reprezinta 13,56% din totalul subventiei pentru agricultori aferente anului trecut, de 440 de milioane de euro. Astfel, in luna iulie se va aplica o penalizare de 10% pentru suma ramasa de plata de 44.843.612 euro (din care s-au dedus 15.346.388 euro - marja de 4% din totalul platit de 383.659.700 euro).Asadar, penalizarea se ridica la 4.484.361 euro, bani pe care Romania nu-i mai primeste de la Comisia Europeana.

Aceasta intrucat, potrivit regulamentelor europene, pentru sumele care ajung la fermieri dupa 1 iulie, cand cheltuielile efectuate cu intarziere reprezinta pana la 4% din cheltuielile facute cu respectarea termenelor, nu se aplica nici o reducere, dar peste acest procent vor fi adaugate penalitati de 10% pentru intarzierile de pana la o luna.

Penalizarile cresc pana la 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, la 45% pentru o intarziere de pana la trei luni, la 70% pentru o intarziere de pana la patru luni si la 100% in cazul platilor efectuate cu o intarziere mai mare de patru luni.

Astfel, in cel mai fericit caz, daca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va reusi sa finalizeze platile pana in 31 iulie, Comisia Europeana ar aplica o reducere de 10%, ceea ce ar presupune o diminuare a rambursarilor cu aproape 4,5 milioane de euro. Insa, daca la finalul acestei luni vor mai fi subventii neplatite, sumele pierdute de Romania vor fi mai mari, penalitatile aplicate fiind majorate.

Pentru ca acesti bani sa nu fie retinuti de la fermieri (ei nu sunt vinovati de incetineala cu care a lucrat Agentia de Plati, desi autoritatile incearca sa-i invinovateasca pentru ca au declarat ca au mai mult teren), subventiile vor fi platite de la bugetul de stat.

Ministrul Agriculturii s-a prezentat in sedinta de guvern cu o nota prin care sa justifice faptul ca Romania pierde bani din cauza slabei functionari a unui organism de stat - Agentia de Plati (APIA). In documentul prezentat Executivului, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos , a aratat ca intarzierea in efectuarea platilor este cauzata de existenta unui numar mare al cazurilor de supradeclarare a suprafetelor utilizate (445.000 de fermieri), de intarzierea efectuarii controlului prin teledetectie si de disfunctionalitatile in aplicatia informatica.

S-a mai intarziat din cauza „nefinalizarii pana la aceasta data a functiilor de calcul al schemelor de plati directe complementare pentru in, canepa, hamei, sfecla de zahar, a platii separate pentru zahar, precum si a celor pentru culturile energetice“, complexitatii aplicatiei informatice si existentei „unei platforme de operare relativ instabile care genereaza in permanenta buguri si care deseori se confrunta cu probleme de performanta in parametrii de functionare, atat ai aplicatiei, cat si ai bazei de date“.

In concluzie, ministrul Agriculturii propune ca „sumele reprezentand reducerea platilor efectuate de Comisia Europeana in cadrul schemelor de plati directe pe suprafata finantata de Fondul European pentru Garantare in Agricultura sa fie suportate de la bugetul de stat“.

Numai ca subventiile sunt platite de Ministerul Agriculturii dintr-un imprumut pe doi ani obtinut de la Ministerul Finantelor, banii fiind alocati din veniturile obtinute de statul roman din privatizari. Pentru ca Ministerul Agriculturii trebuie sa dea toti banii inapoi Finantelor, inseamna ca pierderea va fi suportata exclusiv de bugetul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii isi pune cenusa in cap in fata colegilor din cabinetul Tariceanu pentru ca nu a reusit sa plateasca fermierilor toate fondurile europene , dar deocamdata nu ia nici o masura impotriva celor vinovati. „Speram ca cei de la Comisia Europeana sa ia in calcul faptul ca am intampinat dificultati tehnice si sa nu ne penalizeze. Vor decide in septembrie“, a spus Ciolos.

Banii UE nu ajung la 143.000 de fermieri

Banii europeni nu au ajuns la 143.552 de fermieri (11,5% din totalul celor 1.241.484 care au depus cereri de plata), care vor primi banii aferenti subventiilor de la UE de la statul roman. Acestia sunt din toate judetele tarii, dar cei mai multi din Ialomita, Giurgiu, Constanta, Dolj, Calarasi si Buzau.

Subventiile europene sunt acordate fermierilor romani incepand cu momentul aderarii tarii noastre la UE. Astfel, pentru anul 2007, fiecare agricultor a avut dreptul la 50 de euro pentru un hectar de teren cultivat (indiferent de cultura). Acesti bani au fost platiti de statul roman abia in prima jumatate a acestui an intrucat Agentia de Plati, organismul infiintat in acest scop, nu a fost functionala in timp util. Nivelul subventiilor europene va creste cu fiecare an, important este ca autoritatile romane sa reuseasca sa faca platile catre fermieri in timp util pentru a nu mai fi penalizate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea