Financiar

#plata in rate #esalonare plata #contributii #datorii stat #taxe #impozite #amenzi #datorii

Ai datorii la stat? Le poti plati in rate!

Veste buna pentru romanii care au datorii la stat! De acum, romanii isi pot achita datoriile in rate! Atat persoanele fizice cat si persoanele juridice pot cere esalonarea platii pentru amenzi, impozite, taxe, contributii si obligatii fiscale.

Noua lega a intrat in vigoare in aceasta luna. Esalonarea platii se poate acorda pe o perioada de maximum cinci ani. In cazul persoanelor care cer amanarea platii, aceasta pote fi amanata pe o perioada de sase luni, dar care nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda.

Amanarea sau esalonarea platii se acorda doar la cerere. Beneficiare trebuie sa respecte o serie de conditii si sa urmeze procedura aprobata de ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) printr-un ordin publicat recent, potrivit avocatnet.ro.

Pentru acordarea esalonarii la plata, debitorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
  • sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de debitor sau detinute de organul fiscal;
  • sa aiba constituita garantia potrivit art. 193 din Codul de procedura fiscala;
  • sa nu se afle in procedura insolventei;
  • sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
  • sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si 26. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea