Financiar

#credit #tineri #client #bani #dosar de credit #banca.

Afla daca te incadrezi in profilul bancilor pentru obtinerea unui credit

In numai cateva luni, bancile au schimbat semnificativ profilul clientului caruia ii accepta dosarul de credit. Spre exemplu, multe banci din Romania au ridicat varsta minima de acordare a creditelor ipotecare, ea variind acum intre 18 si 25 de ani. La Leumi varsta minima pentru un imprumut ipotecar este 20 de ani, in timp ce la Raiffeisen este de 21 de ani, noteaza Gandul. Varsta minima de acordare poate urca insa pana la 25 de ani in cazul creditelor ipotecare de la Millennium si Alpha. Brokerii sustin ca, in general, conditiile de acordare a creditelor ipotecare sunt similare cu cele necesare pentru obtinerea unui credit de nevoi personale .

Criteriile cum ar fi varsta, veniturile, functia detinuta la locul de munca sau restantele la plata creditelor luate in trecut sau aflate in curs de plata sunt introduse de angajatii bancilor intr-o matrice de risc. Practic, aceasta matrice este un program pe calculator in care se introduc datele celui care vrea credit si care, in urma aplicarii unor anumiti algoritmi, acorda acestuia un anumit punctaj (scoring).

Cu cat este mai mare punctajul, cu atat sunt mai multe sansele de a primi creditul solicitat. Pentru ca bancile nu au facut publice aceste matrici, brokerii nu stiu exact cat de importanta este varsta, de exemplu, insa au identificat, pe baza dosarelor depuse si aprobate, profilul persoanei care are toate sansele sa ia un credit de la banci.

In plus, brokerii sustin ca majoritatea bancilor adauga un bonus la punctajul dosarului depus pentru credit daca persoana respectiva are sau a luat, la un moment dat, un imprumut de la acea banca. Principala conditie este, evident, ca ratele la acel credit sa fie sau sa fi fost platite la timp.

Vechime in munca de macar doi ani

„Analiza privind acordarea creditului va tine cont de elemente precum: varsta (preferabil 24- 45 de ani), starea civila (preferabil persoana casatorita), studii universitare, calitatea de proprietar al locuintei de resedinta si vechimea la adresa curenta, statutul de angajat in cadrul unei institutii de stat sau intr-o firma cu peste 20 de angajati, vechimea totala in munca de minim 2-3 ani, venituri constante de peste 1.200 lei si istoricul bancar”, a declarat, pentru Gandul, Roxana Gavrila, director de comunicare si marketing in cadrul Credit Team...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea