Financiar

Actuala politica a Bancii Centrale Europene contribuie la stabilitatea preturilor

Politica monetara actuala a Bancii Centrale Europene (BCE) va contribui la mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, in contextul in care se accentueaza riscurile inflationiste si tensiunile de pe pietele financiare, a spus joi presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, anunta NewsIn.

Elementele fundamentale ale economiei zonei euro sunt solide, a precizat Trichet, la o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a consiliului guvernatorior BCE. Seful BCE a admis insa ca turbulentele de pe pietele financiare sunt neobisnuit de acute, iar tensiunea ar putea dura mai mult decat se estimase initial.

Ultimele statistici "confirma evaluarea noastra ce indica existenta unor riscuri la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu", a spus Trichet.

"Accentuam asupra faptului ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a adaugat seful institutiei cu sediul la Frankfurt.

"Ancorarea ferma a asteptarilor inflationiste pe termen mediu si lung este cea mai importanta prioritate a consiliului guvernatorilor si nu putem sa nu fim atenti la acest aspect.

Consideram ca pozitia noastra actuala de politica monetara va contribui la indeplinirea acestui obiectiv", a declarat seful Bancii Centrale Europene.

Inflatia din zona euro a atins un nivel record de 3,5% in martie, in pofida efectului aprecierii euro, care tempereaza inflatia.

Euro s-a apreciat joi pana la un nou maxim fata de dolar, in contextul in care situatia economica din Statele Unite se deterioreaza, iar pe pietele financiare persista turbulentele. Euro s-a apreciat pana la un nivel record si fata de lira sterlina .

Trichet a fost "prudent optimist" cu privire la cresterea economica a zonei euro. "Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide", a spus seful BCE.

Statisticile indica in continuare "o crestere moderata, dar constanta a produsului intern brut (PIB). Cu toate acestea, nivelul de incertitudine care provine din turbulentele de pe pietele financiare este neobisnuit de mare, iar tensiunile ar putea sa dureze mai mult decat ne asteptasem initial", a precizat presedintele Bancii Centrale Europene.

Volatilitatea recenta de pe pietele valutare este excesiva si regretabila, a mai declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

"Regret volatilitatea excesiva a cursului de schimb valutar . Am fost ingrijorat din cauza miscarilor recente excesive", a spus presedintele BCE, la conferinta de presa de dupa sedinta de politica monetara a consiliului guvernatorilor BCE, in cadrul careia s-a decis ca dobanda cheie a BCE sa fie mentinuta la 4%.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea