Financiar

#clienti #banci #credite #abuzuri #stare de sanatate

Abuzuri ale bancilor: Clientii sunt obligati sa semnaleze in 10 zile daca s-au imbolnavit

Un control initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Protectia Consumatorilor in luna februarie a scos la iveala faptul ca bancile nu respecta noile conditii de creditare , stabilite prin legea 288/2010, scrie adevarul.ro.

 Astfel, clientii bancilor sunt obligati sa-si asigure bunurile cumparate doar la anumite societati.

ANPC a intalnit probleme si la capitolul comisioane. Legal este ca valoarea comisionului de analiza sa fie una fixa. Din pacate, bancile solicita clientilor un comision de analiza care reprezinta un procent din valoare creditului.

Pentru noile contracte, bancile au mai inventat "taxa de recuperare si executare silita in valoare de 500 de lei". De asemenea, bancile obliga clientii, desi este ilegal, sa raspunda in maximum 15 zile la notificarile care vizeaza modificarea conditiilor contractuale.

In raportul ANPC se mentioneaza si cateva clauze abuzive incluse de banci in contractele incheiate cu clientii.

Unele dintre ele sunt cele care stabilesc ca “orice modificare negativa a situatiei financiare a imprumutatului” sau "orice eveniment care, in opinia bancii, poate afecta capacitatea imprumutatului de a-si respecta obligatiile contractuale" sunt cazuri de culpa ale clientului.

De asemenea, clientii au obligatia sa informeze institutia bancara in maximum 10 zile despre "orice modificare a starii de sanatate sau a starii civile”, fara sa explice despre ce schimbari ale starii de sanatate este vorba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea