Financiar

#inflatie #bani #banci #monede #monopoly #bancnote #istorie bani #pusculite

8 lucruri inedite despre bani pe care sa le spui prietenilor

Banii sunt unul dintre lucrurile fara de care in prezent nu se mai poate supravietui. Inca din vremurile de demult apuse, acestia aveau o semnificatie aparte, iar oamenii le acordau, ca si astazi, o mare importanta. Iata insa cateva lucruri inedite despre bani, cu care te-ai putea lauda prietenilor.

 

1. In engleza veche exista cuvantul pygg, care era un lut portocaliu, din care oamenii confectionau farfurii si borcane in care isi tineau banii. Cu timpul, limba engleza s-a schimbat si a aparut si cuvantul pig, care inseamna porc, iar de aici au aparut pusculitele in forma de porc.

 

2. Pana sa fie creata Rezerva Federala, in 1908, bancile isi fabricau fiecare banii. In ciuda acestui fapt, o banca din Chicago, de exemplu, putea sa isi creeze proprii bani sa tranzactioneze cu o banca din New York, asa cum si SUA putea sa faca tranzactii cu acesti bani cu China.

 

3. Stiai ca la jocul Monopoly sunt printati mai multi bani in fiecare an, mai multi decat se fac in lumea intreaga?

4. Martha Washington, care a aparut pe bancnotele de un dolar in anul 1885, este singura femeie al carui chip a fost imprimat vreodata pe banii din SUA.

 

5. Zimbabwe a experimentat in anul 2008 una dintre cele mai proaste inflatii din lumea intreaga. De 6,500.000.000.000.000% pe luna!

 

6. Cei mai scumpi bani din lume sunt Liberty Head, din anul 1913. Un ban de acest tip a fost vandut in anul 2010 cu 3.737.500 de de dolari. Acestia sunt confectionati din nichel si sunt atat de scumpi deoarece sunt foarte rari. Exista doar cinci astfel de monede in lume.

 

7. Cei mai vechi bani din lume sunt niste monede utilizate in Turcia, confectionate dintr-o sticla vulcanica si folositi acum 12.000 de ani inainte de Hristos.

 

8. China folosea hartia pentru tiparirea bancnotelor inca de acum 1000 de ani. Marco Polo a scris despre acest lucru in timpul unei expeditii in aceasta tara.


Sursa foto: eofdreams.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea