Financiar

#cumparaturi #impuls #dependenta #shopping

5 moduri prin care sa tii sub control cumparaturile emotionale

Asaltati zilnic de reclame care vor sa ne faca sa ne dorim produse care mai de care mai atragatoare, multi dintre noi am devenit ceea ce specialistii numesc "cumparatori emotionali". Cumparam emotional, din impuls , atunci cand se luam bunuri de care nu avem neaparata nevoie sau pe care uneori chiar nu ni le dorim, in principal pentru a ne simti mai bine, a ne acorda singuri o rasplata pentru un motiv sau altul, pentru a scapa de stres si asa mai departe. Specialistii in de la Investopedia.com ne avertizeaza, insa, ca aceste cumparaturi sunt periculoase atunci cand avem deja datorii la banci, rate si facturi de platit sau cand le facem pe credit si ne ofera cateva sfaturi pentru a le evita.

1. Cumparaturile din impuls

Una dintre modalitatile prin care putem tine sub control cheltuielile emotionale este sa evitam cumparaturile din impuls. Ne referim aici atat la cumparaturile de valoare mica, cum ar fi pachetul de guma care ne face cu ochiul langa casa de marcat de la supermarket, cat si la cele mai scumpe - haine pe care le vedem din intamplare, electronice etc.

Daca simti impulsul sa cumperi ceva din senin, mai bine astepti o zi, timp in care te gandesti daca ai cu adevarat nevoie de acel lucru. Daca dupa o zi tot iti doresti sa cumperi acel obiect, chiar daca nu ai vreun motiv clar si logic pentru asta, mai bine te abtii, sau e posibil sa regreti. Gandeste-te daca acea achizitie iti va aduce vreun beneficiu si cum se va incadra in lista de cheltuieli. Daca totusi nu poti sa ti-l scoti din minte, mai bine il pui pe lista pentru o ocazie speciala, cum ar fi ziua de nastere.

2. Rezista reclamelor

Daca stii ca te influenteaza usor reclamele, mai bine te expui mai putin la ele. Cu cat afli mai putin de noi aparitii pe piata, cu atat e mai putin probabil sa arunci banii pe ceva de care n-ai nevoie.

Anuleaza-ti abonamentele la cataloage de produse, newslettere de la companii si magazine si e-mailuri promotionale.

3. Elimina situatiile tentante

Urmatorul pas sugerat de cei de la Investopedia.com este sa limitezi situatiile in care ai fi tentat sa cheltuiesti. Redu incursiunile calculator .

Daca ai prieteni care obisnuiesc sa aiba iesiri speciale la shopping, rezista tentatiei de te duce si tu si intalneste-te cu ei in alte imprejurari.

4. Asuma-ti responsabilitatea pentru cheltuieli

Fa-ti o lista cu principalele cheltuieli lunare si achita-le pe acelea primele, inainte de a face orice alte achizitii.

Ai putea sa ceri si ajutorul rudelor si prietenilor, rugandu-i sa-ti atraga atentia cand esti pe cale sa faci cumparaturi nemotivate. Ei ar putea chiar sa te traga la raspundere si sa adopte o atitudine un pic mai agresiva, daca asta te-ar face sa dai inapoi de la cheltuieli impulsive.

5. Gaseste-ti altceva de facut in afara de cumparaturi

Daca shoppingul a reprezentat pana acum o parte importanta din viata ta sau o modalitate de a te destinde, incearca sa inlocuiesti activitatea aceasta cu altceva. La fel in cazul in care a reprezentat o forma de terapie. Daca te simti deprimat , suna-ti un prieten, in loc sa te inarmezi cu cardul. Esti stresat si vrei sa te descarci? Incearca niste exercitii fizice. Fa orice in afara de a merge prin magazine.

Cheltuielile patologice

Sfaturile de mai sus sunt, bineinteles, destinate celor care nu au probleme extreme in ceea ce priveste cheltuielile. Exista, insa si oameni care sunt dependenti de cumparaturi, iar aceasta afectiune se numeste oniomanie.

Desi la prima vedere nu pare periculoasa, oniomania se aseamana destul de mult cu dependenta de substante, de exemplu, si poate avea consecinte nefaste. Dependentii de cumparaturi tin sa cheltuiasca peste posibilitati si simt o placere deosebita dupa ce cumpara ceva. Totusi, placerea cumparaturilor este deseori insotita si de anxietate si de un sentiment de vina pentru ca nu se pot controla si nu stiu cum vor plati toate facturile.

Persoanele care sufera de oniomanie si nu se pot controla pot ajunge sa isi strice relatiile de familie, sa se ascunda de apropiati si sa caute disperate noi surse de bani. De obicei pot fi reconoscute dupa faptul ca mare parte a garderobei lor, de exemplu, este alcatuita din articole care inca au eticheta pe ele.

Concluzii

Scopul acestui articol nu este sa va convinga sa nu mai cumparati nimic niciodata. Dimpotriva! Ideea este, insa, sa fim cu totii mai constienti si mai rationali atunci cand facem cumparaturi, pentru ca experienta placuta sa nu se transforme intr-un cosmar atunci cand vedem ca am cheltuit prea mult si ca nu mai exista nicio cale de intoarcere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea