Financiar

#lista ANAF #lista rusinii #datorii romani #anaf

300.000 de romani, pe “lista rusinii”. Cum afli esti trecut pe lista ANAF

Pe 30 aprilie, ANAF publica “lista rusinii” - numele, prenumele si orasul de domiciliu al datornicilor. Cine plateste datoria pana la aceasta data va fi totusi scos de pe lista. 300.000 de romani sunt vizati!

Toate personale fizice care au acumulat datorii de peste 1.500 de lei (impozite pe chirii, masini, apartamente etc.) vor fi trecute pe lista rusinii. Limita a fost astfel marita de 15 ori, de la 100 de lei cat a fost anuntata initial.

Pentru contribuabilii mijlocii, limita este de 50.000 de lei, iar pentru cei mari de 100.000 de lei.

In perioada imediat urmatoare, contribuabilii ale caror restante fiscale inregistrate trebuie publicate vor primi notificari continand cuantumul datoriilor, pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau clarificarii situatiei fiscale, conform ANAF.

Cum afli daca esti pe lista ANAF

Exista trei metode prin care un contribuabil poate afla ce datorii are.

Un drum la administratia fiscala de care apartine. Acolo, pe baza CNP si a adresei, functionarul ii spune ce are de platit.

Varianta doi: cont la ANAF, in spatiu virtual. Are nevoie de numarul de inregistrare a unei declaratii de venit mai veche. Exista insa si un incovenient. Va trebui sa intre periodic in cont. Se considera ca Fiscul te-a anuntat deja despre sumele datorate. Penalitatile si dobanzile se calculeaza din a 60-a zi.

Telefonul la sectia financiara este cea de-a treia metoda.

ANAF poate comunica deciziile de impunere, somatiile sau notificarile prin trei modalitati: scrisoare recomandata cu confirmare de primire, electronic, dar numai la cererea contribuabilului, si anunt la mica publicitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea