Financiar

2007 si 2008 au adus in Romania mari companii straine

2007 si inceputul anului 2008 au adus nume importante de companii straine in Romania: Nokia, Ford si Ikea. Numele sunt insa mult mai multe si domeniile in care acestea au investit mult mai variate. Pentru viitor, Romania mai asteapta Mercedes, dar si Toyota si, de ce nu, - pentru care firma austriaca este in cautarea cele mai potrivite locatii la Marea Neagra.
2008 a adus in Romania, la Cluj, prima fabrica de telefoane mobile. Este investitia de 60 de milioane de euro a celor de la Nokia.


Pentru 57 milioane de euro, concernul Ford a cumparat pachetul majoritar la Automobile Craiova . Investitia va plasa Romania mai aproape de topul primelor 10 state europene producatoare de automobile, cand Ford va produce la capacitate maxima.

Grupul suedez Ikea este un alt nume celebru care este prezent din acest an pe piata din Romania, cu un magazin propriu de 15 milioane de euro. Tot la capitolul magazine poate fi inclus si show-room-ul celor de la Ferrari, inaugurat de curand la Bucuresti.

Si numele portughezilor de la Millenium iti vine in minte atunci cand te gandesti la nou-venitii pe piata din Romania.
Dupa ce a ratat privatizarea BCR, Millenium a decis sa isi inceapa activitatea printr-o investitie green-field.

Iata insa si alte tranzactii importante realizate in ultimul an si care au adus in Romania nume importante. Producatorul francez de lactate Lactalis, unul dintre cei mai importanti jucatori globali, a cumparat afacerea LaDorna.

Compania austriacA Leipnik Lundenburger, controlatA de grupul Raiffeisen, a preluat compania greaca de morarit si Loulis Romania, iar BT Asigurari a fost vandutA catre grupul francez Groupama.

Nu trebuie uitat nici Cadbury-Schweppes, cel mai mare producator de dulciuri la nivel mondial, care a cumparat -Excelent. Dupa cum nu trebuie ignorata nici tranzactia prin care producatorul de materiale de constructii irlandez CRH a preluat jucatorul local Elpreco din Craiova.

Pe cine mai asteptam in Romania? Desigur Mercedes, care urmeaza sa isi anunte in curand decizia de a amplasa o fabrica fie la noi, fie in Polonia. Si japonezii de la Toyota ar putea construi o unitate de productie in Suceava, dupa cum anunta membrii Consiliului Judetean. Voestalpine este insa proiectul de cea mai mare amploare care ar putea demara in Romania. Este vorba despre un nou de cel putin 5 miliarde de euro pe care austriecii doresc sa il amplaseze la Marea Neagra.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea