Financiar

#pret petrol #pret combustibil #ieftinire

20 de dolari, barilul de petrol - Se ieftineste benzina?

Pretul petrolului risca sa se prabuseasca la 20-30 de dolari in urmatoarea perioada, in conditile in care dezechilibrul dintre cerere si oferta s-ar putea accentua, cel putin asa considera Chakib Khelil, presedintele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

O scadere cu 80-85% fata de cotatiile de la inceputul lunii iulie, cand s-a inregistrat maxima anului, nu este neaparat o veste buna si pentru romani.

In timp ce in Statele Unite pretul galonului de benzina scade aproape proportional cu cel al barilului de petrol, in Romania pretul litrului de benzina se ieftineste intr-un ritm de aproape patru ori mai lent. Astfel, carburantii din Romania s-au ieftinit doar cu 15% din iulie pana in noiembrie, interval in care pretul barilul de petrol a scazut cu 56%. Urmand aceasta logica, putem anticipa ca litrul de benzina va suporta o usoara ieftinire , doar 6-7% fata de preturile din prezent, in timp ce cotatiile petrolului pe pietele internationale se vor injumatatii. I

n alta ordine de idei, romanii se vor putea bucura de aceste ieftiniri doar o perioada scurta de timp, inaltul oficial OPEC sustinand ca organizatia pe care o prezideaza va adopta, pana in decembrie, masuri prin care sa readuca pretul petrolului catre 70-90 de dolari. Spre deosebire de situatia de mai sus, cand cotatia petrolului creste, pretul carburantilor evolueaza proportional.

In aceste conditii, nu este exclus ca un litru de benzina sau unul de motorina sa fie mai scump in ianuarie, cand pretul petrolului va reveni la 70-90 de dolari/barilul, decat acum o luna si jumatate, cand cotatiile petrolului pe bursele internationale se aflau intre aceleasi limite.

Pretul petrolului se apropie de minima ultimilor doi ani Un prim pas catre valorile de 20-30 de dolari/barilul, anticipate de Chakib Khelil, s-a facut in cursul dimenetii de luni, cand pretul petrolului a scazut cu peste un dolar, sub 56 dolari/baril, pana aproape de minimul ultimilor doi ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea