Financiar

#sebastian vladescu #salarii #bugetari

Vladescu, despre salariile bugetarilor: Nu vad lege care sa spuna ca unde pot sa dau nu pot sa si iau

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% se va face individual, pe baza unei legi, asa cum au fost decise si majorarile de salarii, pe care nimeni nu le-a contestat in instanta, afirma ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu .

"Cand se majoreaza salariile, se da o lege si nimeni nu se intreaba cum se realizeaza tehnic. (...) Nu exista lege care sa spuna ca justitia are dreptul sa legifereze in sectorul bugetar. (...) Nu vad lege care sa spuna ca acolo unde pot sa dau nu pot sa si iau", a declarat Vladescu, luni, pentru Mediafax.

El a exemplficat ca, in conditiile unei ajustari cu 20% a sectorului privat, si incasarile la buget se diminueaza proportional, iar diferenta nu are de unde fi acoperita.

"De unde sa platesc acesti 20%? (...) Daca maine ar fi un , iar toate pietele s-ar prabusi si n-ar mai functiona nimic, incasarile s-ar reduce brusc cu 30-40%, ar trebui sa pastram salariile la nivelul de dinainte?", s-a intrebat retoric Vladescu.

Ministrul a continuat, aratand ca si alte state europene au decis reduceri de salarii in sectorul bugetar si chiar eliminarea unor drepturi , cum ar fi cel de- al 13-lea salariu , si nimeni nu considera ca este o .

Vladescu a reiterat ca aceasta masura are impact imediat si rezolva o problema pe termen scurt, care are un efect in acest interval mai rapid decat disponibilizarile.

El a tinut sa precizeze ca restructurarea in sectorul public va continua si aceasta va fi solutia pe termen mai lung.

In ceea ce priveste informatiile privind reducerea unor ajutoare, cum ar fi indemnizatiile pentru mame sau ajutorul de transport acordate pensionarilor pentru calatoriile cu trenul, Vladescu a aratat ca acestea sunt incluse in pachetul de reduceri al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, care trebuie sa ajunga la o economie de 1% din PIB.

El a explicat ca prin taierea pensiilor, costurile cu asistenta sociala se reduc cu 3,2 miliarde lei, respectiv aproximativ 0,8% din PIB, astfel ca Ministerul Muncii este obligat sa ia si masuri complementare pentru a ajunge la 1% din PIB.

Vladescu nu a dorit sa comenteze eventualele masuri pe care Ministerul Muncii le va adopta, dar nici nu a infirmat zvonurile din presa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea