Financiar

#economie #venituri #guvern #tarife #comisioane

Veniturile "la negru" ale institutiilor publice

Guvernul promite de ceva vreme ca va scoate in afara legii o serie de taxe si tarife, pentru a face viata mai usoara agentilor economici. Pana cand minunea se va intampla nu facem decat sa privim stupefiati la taxele/tarifele/comisioanele solicitate de diverse institutii ale statului si sa ne intrebam cine sunt nebunii, noi sau ei?

Vom aduce in discutie doua institutii: Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) si Inspectia muncii (IM).Acestea au reusit, intr-un tarziu, sa-si „legalizeze” veniturile proprii obtinute in urma prestarilor de servicii: CNPAS la inceputul anului 2008 iar IM in luna mai 2009. Pare incredibil dar este cat se poate de adevarat, aceste institutii au incasat bani de la persoane fizice si juridice fara a avea dreptul legal sa faca acest lucru.

Pentru a fi legale, taxele si tarifele solicitate trebuiau aprobate prin ordin si publicate in Monitorul Oficial (conform HG 561/2009 si actelor normative anterioare acestuia). Ori, dupa cum puteti vedea, cele doua institutii au publicat in Monitor taxele si tarifele abia in 2008-2009, desi le-au incasat cu mult inainte de momentul publicarii. Pana in 2008, CNPAS comunica verbal persoanelor interesate tarifele sale. Pana in 2009 IM avea publicat pe site doar numarul unui ordin care, se pare, aproba taxele si tarifele, fara a putea fi consultat ordinul in integralitatea sa.

Conform actelor normative care reglementeaza activitatea institutiilor in cauza, acestea pot obtine venituri proprii din prestarea unor servicii catre persoanele interesate. Adica, pe langa ceea ce ar trebui sa faca oricum gratuit in calitatea de prestatori de servicii publice , legiuitorul s-a gandit sa le dea dreptul de a mai scoate niste bani din buzunarele persoanelor fizice sau juridice pentru prestarea unor servicii „speciale”. Unele din aceste servicii sunt mentionate in acte normative deja existente. Altele, nu.

In consecinta institutiile stabilesc dupa criterii doar de ele stiute care sunt serviciile speciale care urmeaza a fi prestate contra cost. Taxele si tarifele aferente acestor servicii se stabilesc iarasi in baza unor criterii nestiute de nimeni. Presupunem doar ca au la baza o evaluare a costurilor de realizare a respectivelor servicii. Fiind vorba de organizatii nonprofit, tarifele ar trebui sa acopere cel mult costurile de prestare a serviciilor. O presupunere de bun simt zicem noi, dar sa vedeti unde duce ea.

Tarifele si comisioanele CNPAS sunt stabilite prin Decizie 36/2008 si sunt urmatoarele:

1. Comision de 3% pentru retinerile din pensii, in calitate de tert poprit;
2. Tarif de 10 lei/certificat de stagiu de cotizare;
3. Tarif de 10 lei/adeverinta de stagiu si/sau venit asigurat;
4. Tarif de 10 lei/certificat de stagiu pentru obtinerea formularului E101;
5. Tarif 100 lei/adeverinta care contine informatii necesare executarii silite, solicitate de catre executorii judecatoresti si executorii bancari;
6. Tarif 0,5 lei/pagina copiata dupa documente solicitate in temeiul legii privind informatiile publice;
Cu referire la certificatul de stagiu, acesta se transmite anual, gratuit, tuturor asiguratilor din sistemul public. In consecinta, doar solicitarea unui alt certificat va fi supusa tarifului de 10 lei.

Si acum sa facem un mic calcul. Sa presupunem ca o persoana intocmeste 8 certificate de stagiu pe zi (adica un certificat pe ora). Asta inseamna 80 lei/zi sau 1600 lei/luna (pentru 20 de zile lucratoare in luna). Frumoasa suma, nu-i asa? Acum, sa ne gandim putin ce inseamna intocmirea unui astfel de certificat. Toate datele legate de stagiu sunt in format electronic. CNPAS nu face absolut nicio verificare a datelor – ce scoate computeru’ aia e. Nu-ti place ce iese, stai la ghiseurile institutiei si incerci sa clarifici. Deci, certificatul se obtine practic printr-o singura apasare de buton. Cat timp sa ia o asa activitate: 5 minute? Poate zece? Hai sa mai punem si timpul cu alergatul prin birouri pentru strangerea de semnaturi si stampile. Datul cu subsemnatul e munca grea, asa dupa cum stie toata lumea si poate dura...5 minute? Poate zece? Una peste alta, tariful de 10 lei/certificat este cam mare.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea