Financiar

#fmi #bnr #adrian vasilescu

Vasilescu: "Daca va continua acordul cu FMI, va fi bine"

Un euro a fost cotat, ieri, cu 4,3257 lei. Analistii economici sustin ca este doar inceputul si ar trebui sa ne asteptam la ce e mai rau: preturile vor sari in aer, ratele in valuta ne vor indatora si mai mult, iar facturile la utilitati si la telefonie ne vor ustura la buzunare.

Desprins din titlul lui Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", cursul afisat ieri de BNR arata mai mult ca un clasic al genului horror cu oameni disperati, economie in colaps si TVA marita. Singura noastra sansa o spun analistii: FMI sa inchida ochii si sa ne acorde imprumutul.

"Orice depreciere duce la saracirea populatiei. 4,5- 4,6 lei/euro ar insemna o depreciere controlata. Daca euro trece de 5 lei, se pierde controlul asupra economiei. Este posibil, dar nu e probabil. Aceasta depreciere are un impact inflationist, sunt afectati cei care au credite in valuta, plus ca vor creste preturile bunurilor de import, al utilitatilor, la telefonie si va scadea puterea de consum", ne-a declarat analistul Liviu Voinea.

"Asteptam verdictul"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu , sustine ca "piata valutara a luat-o putin in cas. Asteptam verdictul FMI de miercuri. (n.r. - maine), nu stim ce va fi pana atunci. Daca va continua acordul cu FMI, va fi bine. Daca nu, desi nu cred ca va fi cazul, va trebui sa gasim alte surse de finantare ".

Pensii si lefuri... pe credit

Economistul Mircea Cosea considera ca leul isi va reveni daca "pactul cu FMI" nu va avea de suferit: "Daca vom primi imprumutul, euro nu va trece de 4,35-4,38 de lei. Exista si riscul ca FMI sa ne amane cu imprumutul pana in septembrie. Insa daca pierdem acordul va trebui sa nu imprumutam de pe piata interna, unde dobanzile sunt foarte mari. Ministerul Finantelor se imprumuta de mai bine de un an pentru a plati pensii si salarii ".

"Un curs de 4,1 sau 4,2 lei pentru un euro este unul de echilibru al Romaniei", Mihai Tanasescu , reprezentantul Romaniei la FMI.

Directorul Directiei de Audit a BNR, , a declarat, vineri, ca exista riscul intreruperii acordului cu FMI, caz in care euro ar putea ajunge chiar la 7 lei.

"Vor fi afectati puternic cei saraci. Se vor scumpi importurile, preturile vor creste. Vor exista firme, in mediul particular, care vor falimenta, iar mii de oameni isi vor pierde locul de munca", sustine Ilie Serbanescu . Economistul Ionut Popescu considera ca Romania va primi imprumutul, plus ca o sa vedem si leul intarit. "Aceasta depreciere are si aspecte pozitive, si aspecte negative, depinde pe ce parte a cursului esti", ne-a spus acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea