Financiar

#criza financiara #bnr #dobanzi banci #depozite lei #credite lei

Vasilescu: Bancile ofera dobanzi de 10% la depozitele in lei si cer 35% la credite

Bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporindu-si marja si invocand totodata schimbarea conditiilor din piata.

"Ei spun ca s-au schimbat conditiile pietei si ma intreb care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult, incat sa permita o astfel de marja", a declarat marti consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu , citat de NewsIn.

In ultimele luni, bancile romanesti au majorat dobanzile acordate la depozitele la termen atrase de la clienti, pana la niveluri maxime de peste 14% pe an, pe fondul problemelor de finantare de pe pietele financiare internationale si ca urmare a majorarii dobanzii cheie de catre BNR.

In acelasi timp, dobanzile la credite au crescut semnificativ, mai ales in luna octombrie, cand dobanzile din piata monetara au ajuns chiar si peste 100%, marind semnificativ rata ROBOR - folosita ca referinta pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci.

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) are nevoie de structuri si de persoane specializate pentru a desfasura o activitate adecvata in sensul verificarii bancilor, pentru a asigura o protectie a consumatorului.

"BNR nu mai merge pe aceeasi linie cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa aiba organisme si persoane specializate, astfel incat sa nu stanjeneasca activitatea bancilor si sa asigure o protectie a consumatorului adecvata.

BNR are un rol de alta natura in protectia consumatorului , primeste in continuare plangeri...

  •   2008-11-18
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii