Financiar

#decizii fed #evolutie lira stelina #evolutie dolar american

Vanguard: Dolarul american si lira sterlina se prabusesc

Saptamana trecuta a fost una din cele mai remarcabile din acest an pentru pietele valutare ale dolarului american.

Doar in primele trei zile si jumatate ale saptamanii, euro a castigat aproape 10% in fata monedei americane (insa a pierdut teren in a doua parte a zilei de joi 18 decembrie, si de asemenea vineri 19 decembrie). Euro s-a apreciat notabil si in fata lirei sterline, cu aproape 7%, atingand joi 18 decembrie un nou maxim record la peste 0,95.

rezerva federala a taiat marti 16 decembrie rata cheie a dobanzii din Statele Unite cu cel putin 0,75 puncte procentuale, stabilind un interval target cuprins intre 0% si 0,25%, si anuntand totodata masuri neconventionale indreptate in directia reducerii dobanzilor pe termen lung (ca de pilda achizitionarea unor volume importante de note de trezorerie guvernamentale americane, sau note de trezorerie emise de catre cei mai importanti operatori din piata americana a ipotecilor Fannie Mae si Freddie Mac).

"In particular, [Rezerva Federala] anticipeaza ca deteriorarea conditiilor economice va garanta niveluri exceptional de mici ale dobanzii cheie pentru un timp" - mentioneaza comunicatul care a insotit anuntul de politica monetara.

In schimb, declaratiile unor oficiali de top din cadrul Bancii Centrale Europene - inclusiv ale guvernatorului Jean-Claude Trichet - au accentuat speculatiile conform carora decizia de taiere a dobanzii cheie din zona euro cu 0,75 puncte procentuale, de la 3,25% la 2,5%, anuntata pe 4 decembrie, nu va fi urmata de o reducere aditionala in ianuarie.

Banca Japoniei a anuntat vineri 19 decembrie taierea ratei cheie a dobanzii cu 0,2 puncte procentuale, de la 0,3% la 0,1%. 

  •   2008-12-23
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.