Financiar

#unicredit #populatie activa #credite si leasing #active #economisire #studiu #somaj #venituri #finante personale

UniCredit: Est-europenii navigheaza in ape involburate

Dupa ani de crestere continua a veniturilor si evolutie rapida a standardelor de viata ale populatiei din Europa Centrala si de Est (ECE), trecutul recent a fost marcat de o deteriorare vizibila a situatiei generale din acest sector, sunt de parere reprezentantii grupului UniCredit .

"Populatia a reactionat la criza prin scaderea consumului si cresterea tendintei spre economisire , in ciuda capacitatii reduse de acumulare a averii," a afirmat Federico Ghizzoni, seful Diviziei pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Grupului UniCredit.

"Criza a condus la niveluri maxime ale somajului si la incetinirea semnificativa a cresterii veniturilor, ceea ce reprezinta o inversare temporara a procesului de convergenta ", a adaugat Debora Revoltella, sef al Departamentului de analiza strategica pentru Europa Centrala si de Est in UniCredit, facand referire la un studiu publicat de companie.

Stresul financiar din ce in ce mai mare resimtit de populatia din aceasta zona a afectat in mod evident increderea consumatorilor si a influentat comportamentul de consum. Ca urmare a colapsului companiei Lehman Brothers , populatia a fost fortata sa-si reduca cheltuielile pentru a face fata unei perspective economice mult mai intunecate si unei cresteri a datoriilor externe ale tarilor.

"Incertitudinea venitului si a perspectivelor de angajare, precum si inasprirea standardelor de acordare a creditelor au fost factorii principali de corectie a modelului de consum al populatiei din ECE," a explicat Revoltella.

Consumam mai putin

Consumul mai redus si indatorarea mai mica arata o tendinta mai pronuntata spre economisire. Studiul mentionat arata ca, in ciuda performantei dezamagitoare a veniturilor, economiile nete ale populatiei s-au redresat in 2009, fata de valorile foarte reduse din 2008 si datorita unor factori pozitivi de stimulare proveniti din evolutia pietei de capital si din castigurile mai mari din economii.

Relansarea rapida a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la cresterea valorii activelor detinute de populatia din ECE. Turcia si Ungaria, impreuna cu Romania si Cehia, au inregistrat cele mai puternice reveniri, cu toate ca restul pietelor financiare din Europa Centrala si de Est au inregistrat, de asemenea, performante solide.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea