Financiar

Unde va fi construita cea de-a doua centrala nucleara din Romania?

Autoritatile vor lua in luna septembrie o decizie in legatura cu amplasamentul viitoarei centrale nucleare si intentioneaza sa inceapa acest proiect mai devreme de anul 2020, a declarat marti ministrul Economiei, Adriean Videanu. Guvernul a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara , avand intre doua si patru reactoare, insa nu a precizat care sunt amplasamentele avute in vedere. "Autoritatile au restrans la patru numarul locurilor, cea mai potrivita zona fiind insa pe raul Olt, intre Fagaras si Talmaciu", a anuntat fostul al Agentiei Nucleare Valica Gorea. Singura din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare.

Studiul de amplasament pentru a doua centrala nucleara a tarii a fost finalizat la sfarsitul lunii martie si a costat 3,58 milioane lei, bani proveniti din fonduri structurale .

Guvernul a decis ca studiile sa aiba regim de secret de serviciu, pentru a opri speculatiile imobiliare, dar si pentru a evita " nemultumiri sociale" din partea persoanelor care lucreaza in sectorul extractiei de carbune si care va trebui sa concureze cu noua centrala la productia de electricitate. Patru locuri au fost insa avansate, cele mai potrivite zone pentru amplasarea centralei fiind in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj.

Fostul presedinte al Agentiei Nucleare Valica Gorea spunea ca cel mai potrivit amplasament pentru noua centrala este pe raul Olt, intre Fagaras si Talmaciu. El a explicat ca "pentru a stabili cele mai bune locatii, s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer si de umiditate". Potrivit fostului oficial, cele mai bune locatii selectate in urma studiului de fezabilitate sunt in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj.

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, sustine ca, noua centrala trebuie construita in Transilvania. "Toate cele peste 100 de amplasamente analizate initial au fost in Transilvania, deoarece s-a ajuns la o congestie in reteaua de transport a energiei electrice peste munti", a declarat el recent pentru ziarul Gandul. "Aceasta congestie s-a produs din cauza ca majoritatea unitatilor de productie sunt concentrate in Regat si se impune o contrapondere, daca se doreste dezvoltarea Ardealului", a adaugat el.

Romania vrea sa isi asigure peste 50% din consumul de electricitate


Singura centrala nucleara din Romania, cea de la Cernavoda, functioneaza in prezent cu doua grupuri nucleare...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea