Financiar

#1 martie medicamente #1 martie pensii #1 martie salarii

Una calda, una rece! Schimbarile pe care le vor simti romanii incepand cu 1 Martie

De maine, 1 martie, cresc pensiile, iar angajatii din Sanatate vor avea salarii mai mari! Si medicamentele se ieftinesc, insa acest lucru este cu dus si intors, existand riscul sa dispara din farmacii!


De la 1 martie, salariatii din Sanatate vor primi sporuri mai mari, conform proiectului adoptat de Guvern la mijlocul lunii februarie. Noile sporuri se aplica la salariile din Sanatate care au fost marite incepand cu luna august a anului trecut.

Cele mai mari sporuri, respectiv cele cuprinse intre 45% si 85% din salariul de baza se acorda pentru: personalul care lucreaza la leprozerie, morgi, necropsii si in prosecturi din unitati sanitare, institutele de medicina legala si serviciile de medicina legala judetene, personalul care lucreaza in unitati de pneumoftiziologie (spitale si sanatorii) etc.

Spor pentru conditii deosebit de periculoase, de 70% din salariul de baza, vor primi personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din structurile de primire a urgentelor - UPU-SMURD si UPU, personalul de interventie din serviciile de ambulanta, personalul din secțiile ATI si terapie intensiva.

Alte categorii de personal medical vor primi sporuri pentru conditii deosebit de periculoase, de 45 - 70% din salariul de baza.

 

De la 1 martie, pensia sociala minima va fi majorata cu 30%, de la 400 la 520 de lei, de aceasta crestere urmand sa beneficieze 1.022.168 de romani.

To de maine, peste 100 de medicamente esentiale, dar si vaccinuri care ies de sub patent ar putea disparea din piata dupa ce Guvernul a decis sa aplice o decizie prin care pretul tratamentelor eliberate cu reteta scade cu 35%.

Anul trecut, ministrul Vlad Voiculescu a semnat ordinul care prevedea o scadere etapizata, in doi ani, a medicamentelor care ies de sub patent, prima reducere, de 10%, fiind prevazuta in luna ianuarie 2017.

Guvernul Grindeanu a anuntat ca reducerea va fi de 35%, dintr-un singur foc, cu aplicare de la 1 martie. Reprezentantii pacientilor se tem ca desi totul pare sa fie in beneficiul lor, efectul va fi unul contrar - lipsa medicamentelor.

De asemenea, medicii vor putea prescrie pacientilor, din 1 martie, 24 de medicamente care, in prezent, se acorda cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, dupa data desfiintarii comisiilor de specialisti si vor fi transmise in format electronic catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), ca modalitate de verificare a incadrarii pacientului respectiv in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor mentionate. Daca formularul este prescris corect, medicul primeste in cateva secunde avizul pentru prescrierea retetei.

-

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea