Financiar

Un euro va fi 3,25 lei cand Romania va adopta moneda unica europeana

Moneda unica europeana va inlocui moneda nationala in 2014, la un curs de schimb de 3,25 lei/euro, potrivit unei estimari a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Insa, pentru acest an estimarea pentru cursul mediu de schimb se mentine la 3,55 lei pentru un euro, in ciuda unei deprecieri semnificative a leului in primele luni ale anului. Vesti mai bune totusi pentru 2009, cand leul se va intari, iar cursul mediu de schimb pentru euro va fi de 3,45 lei, urmand sa se aprecieze in continuare pana la un curs mediu de 3,38 lei/euro in 2010, 3,33 lei/euro in 2011 si 3,30 lei/euro in 2012.

De asemenea, CNP estimeaza pentru anul 2013, anul precedent intrarii Romaniei in zona euro, ca moneda unica va valora 3,25 lei, cotatie la care se va face inlocuirea intre leu si euro ca moneda de circulatie pe teritoriul tarii noastre. Incepand cu 2014, toate proiectiile macroeconomice ale CNP iau in calcul o paritate euro/leu de 3,25 lei pentru un euro. In ceea ce priveste inflatia din tara noastra, aceasta va inregistra o temperare treptata, pana spre niveluri comparabile cu celedin zona euro.

Astfel, dupa un varf de 7,5% in acest an, rata anuala medie a inflatiei ar trebui sa coboare la 4,5% in 2009 si la 3,6% in 2010, potrivit CNP. Cu trei ani inainte de intrarea in zona euro, in 2011, inflatia medie anuala ar urma sa se tempereze la 3,2%, pentru ca in primul an in mecanismul ratelor de schimb (EMR2), 2012, preturile sa creasca, in medie, cu doar 2,8% in Romania.

In anul 2013, inflatia din tara noastra va inregistra un nivel “european”, de 2,5 %, urmat, in primul an al Romaniei in zona euro (2014), de o temperare a cresterii preturilor la 2,3%, anticipeaza CNP. Din 2015, inflatia medie anuala se va stabiliza la 2%, in apropierea nivelului tintit de Banca Centrala Europeana (BCE), de   sub 2%.

Pentru adoptarea monedei unice in 2014, tara noastra trebuie sa indeplineasca anumite criterii economice, cum ar fi reducerea  deficitului bugetar la 3% din PIB si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB. Rata medie a inflatiei reprezinta insa criteriul cel mai important luat in calcul de Comisia Europeana pentru adoptarea monedei euro. Astfel, rata medie a inflatiei nu trebuie sa depaseasca 1,5% din media celor mai bune trei performante realizate in statele Uniunii Europene.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea