Financiar

TVA de 24% a implinit o luna. Cum a afectat economia?

A trecut o luna de cand Guvernul Boc a majorat cota TVA cu 5% pentru a creste veniturile bugetare. A reusit sa ajute in vreun fel economia? Statistici oficiale nu exista deocamdata, dar un efect negativ a fost vazut de toata lumea. A crescut evaziunea si a scazut consumul.

Inca de la sfarsitul lunii iunie se stia ca era imposibil sa fie schimbate toate etichetele si casele de marcat intr-o singura noapte, dupa inchiderea magazinelor in 30 iunie, astfel incat sa vedem pe rafturi dimineata devreme produsele cu TVA 24%.

Tot de atunci s-a stiut si ca oamenii urmau sa se indrepte spre cei care vand la negru pentru ca sunt mai ieftini. Micii comercianti s-au adaptat repede si au renuntat la casele de marcat, dar magazinele mai mari au fost nevoite sa scada preturile si mearga in pierdere o perioada pentru a nu-si pierde clientii.

"La ora actuala, toate magazinele mici, pietele, vand fara TVA. Consumatorul e atras pentru ca e mai ieftin. Nu il intereseaza ca e marfa necontrolata sau ca e vanduta la negru. E vorba de bani. Pentru restul exista o singura solutie la care nu putem apela toti. Supermarketurile au scazut preturile, lucreaza pe avarie, lucreaza fara profit o perioada de timp. Dar nu toti putem sa lucram fara profit ca dam faliment", a declarat Sorin Minea , presedintele Romalimenta si proprietarul lantului de magazine Angst , pentru Ziare.com.

Astfel, cresterea preturilor de la raft din cauza majorarii TVA a scazut consumul cu 5%, potrivit estimarilor de pana acum, dar impactul se va vedea cu adevarat peste cateva luni. De altfel, si Aurel Popescu, presedintele Rompan, atragea atentia recent ca la doua saptamani de la majorarea TVA evaziunea fiscala se apropia de 80%.

Sorin Minea a spus si ca in tari ca Suedia, Norvegia sau Danemarca o astfel de masura ar fi crescut evaziunea fiscala cu 1%, dar nu poti sa te astepti la asa ceva si in Romania. "Romania e o piata neagra. Cand dai o masura de genul asta, ti se dubleaza piata neagra. Si nu castigi absolut nimic", a explicat el.

Presedintele Romalimenta a dat exemplul unui targ de produse alimentare traditionale organizat de Ministerul Agriculturii in Bucuresti, unde au fost luati la bataie cei care au cerut bon fiscal. De altfel, Sorin Minea spune ca in industria alimentara nimeni nu mai vrea sa cumpere cu factura sau vrea doar o parte din suma pe factura.

"De obicei, fac o testare de piata pe acele targuri. Trimit un om care trebuie sa imi cumpere cateva produse, ce i se pare lui tentant, vine cu ele la productie la noi, le analizam, vedem daca sunt de buna calitate. Oamenii mei s-au dus intr-un targ organizat de Ministerul Agriculturii si au cerut bonul ca sa poata deconta. Unul dintre ei era sa ia bataie. I s-a spus "Ce bon, ba idiotule?". A trebuit sa trimit pe altcineva sa cumpere ca pe el nu il mai serveau. Mi se pare revoltatoare treaba. Era organizat de statul roman", a mai spus presedintele Romalimenta.
 

( citeste continuarea in Ziare.com )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea