Romanii care si-au constituit depozite la banci in perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009 au beneficiat de dobanzi foarte ridicate, care au atins chiar pragul de 18%, ceea ce inseamna 1,5% pe luna.

Acest randament nu a mai fost depasit in aceasta perioada decat de cateva dintre actiunile unor companii cotate la bursa autohtona, dar aici riscul investitiei si volatilitatea sunt foarte mari.

Pe de alta parte, investitia directa in obligatiuni de stat sau obligatiuni corporative reprezinta o varianta interesanta, unele achizitii putand aduce un randament de aproape 20% pe an.

Partea proasta este legata insa de modul de achizitionare , care este destul de complicat pentru simplii investitori, iar bancile comerciale sunt cele care fac jocurile pe acesta piata.

In schimb, o optiune mai simpla o constituie fondurile deschise de investitii, care, in prima jumatate a lunii ianuarie, au inregistrat cresteri importante de randamente.

Cel mai bun randament pe primele doua saptamani din ianuarie l-a avut fondul de actiuni Omninvest, cu un plus de 6,20%, urmat de fondul Omnitrust, cu o crestere de 6,07% si Active Dinamic cu o apreciere de 5,97%.

Dintre fondurile diversificate, cea mai buna performanta a avut-o Zepter Mixt, cu o crestere de 3,61%, urmat de BCR Europa Mixt cu 2,32% si Raiffeisen Benefit, cu o apreciere de 2,30%. Europa Obligatiuni a asigurat un profit de 3,66%, pe fondul deprecierii masive a monedei nationale in raport cu euro. 

  •   2009-01-21
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii