Financiar

#tichete de masa #tichete cadou #impozit

Tichetele de masa si cele cadou vor fi impozitate

 

Una dintre modificarile la Codul Fiscal , care sta acum pe masa Guvernului pentru aprobare, este impozitarea tichetelor de masa, cadou sau pentru carburanti. Pana in prezent, beneficiarii nu plateau nimic la stat pentru acestea.

Introducerea lor in categoria veniturilor impozabile, in cazul in care va fi aplicata cota unica, de 16%, ar putea aduce statului cel putin 3-400 de milioane de euro la buget, in conditiile in care numai piata tichetelor de masa este estimata la circa 1,5 miliarde de euro. In timp ce unii sindicalisti protesteaza fata de aceasta posibila masura, altii sustin ca, desi nu le place, incadrarea tichetelor valorice in categoria veniturilor impozabile face parte din strategia fiscala a UE, ceea ce inseamna ca si Romania trebuie sa se conformeze.

"Proiectul de Cod Fiscal, in aceasta forma, ne arata clar ca nu exista o . Este dezamagitor. Inca nu se adreseaza marilor probleme fiscale pe care le are Romania in acest moment", a declarat pentru Gandul , partener in cadrul firmei de avocatura Biris-Goran.

"Problema in Romania nu este impozitarea terenurilor, ci a cladirilor. Nu este normal ca pentru un turn de birouri, evaluat la 2.000 de euro pe metrul patrat, un proprietar sa plateasca 30 de euro pe mp, iar unul care e persoana fizica doar 50 de centi. Sunt sute de astfel de cladiri, de birouri, de hoteluri, care sunt trecute pe persoana fizica", explica Biris.

In ceea ce priveste contributiile sociale, el sustine ca acestea ar trebui plafonate in Codul Fiscal , pentru ca in acest moment "nimeni nu mai plateste nimic". "Avem 500.000 de persoane fizice autorizate, 70.000 de liber profesionisti si inca 50.000 care lucreaza pe drepturi de autor . Vorbim despre persoane care contribuie cu foarte putin, daca o fac, la fondul de pensii ", explica Biris.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea