Financiar

Taxa auto scade la jumatate pentru masinile de 6-7 ani

Taxa de poluare creste pentru masinile noi, scade la jumatate pentru cele Euro 1 si Euro 2, insa ramine destul de mare pentru automobilele vechi din import.

Pentru cel mai bine vinduta masina second-hand din import, Opel Astra de 1,6 litri, din 2003, complicatul calcul publicat ieri de Guvern indica o noua taxa de doar 221 de euro. Taxa este chiar mai mica decit cea a Loganului nou pentru ca Astra are o vechime de 5 ani, iar noua formula de calcul avantajeaza masinile mai vechi din aceeasi clasa de poluare. Pentru un Logan nou pe benzina de 1,6 litri, noua taxa auto, aplicabila de la 1 iulie, va fi de 387,6 euro. Taxa pentru un Logan este in prezent de 183,6 euro.

Opel Astra Classic, nou, de 1,4 litri, va avea o taxa de 217,6 euro (160,6 euro in prezent). A doua masina second-hand in preferintele romanilor, Volkswagen Golf , de exemplu, din 2001, va avea o taxa de doar 196 de euro. Modelul este echipat cu Euro 4 inca de acum 7 ani.

Noul sistem de calcul indica valori in scadere la jumatate pentru taxele aplicate autovehiculelor Euro 2 si Euro 1 cu motoare de pina la 2.000 de centrimetri cubi si reduceri chiar mai mari la masinile non-Euro.

Astfel, la vehiculele Euro 2 cu motoare de 1,4 litri si o vechime de 6-7 ani, noua taxa va fi de 1.213 euro, fata de 2.604 euro in prezent, iar la vechimea de 8-9 ani, suma scade la 928 de euro. La categoria Euro 1, taxa coboara de aproape trei ori la masinile cu vechime de 10-11 ani si capacitate de 1.400 cmc, de la 3.606 la 1.323 euro.

Ministrul Economiei si Finantelor , Varujan Vosganian, a confirmat ca noul sistem de calcul al taxei auto a fost agreat de catre Comisia Europeana. Fata de formula veche, in calcul se iau si emisiile de CO2, dar numai pentru categoria Euro 4 si Euro 3, insa numai pentru masinile care au trecut in cartea tehnica nivelul de emisii de dioxid de carbon.

Proiectul taxei urmeaza sa fie supus dezbaterii publice inainte de a fi aprobat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta. Aceasta ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie si prevede posibilitatea returnarii diferentei de bani pentru cei care platesc taxa pina la acea data.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea