Financiar

Suntem in topul Europei la scumpirea mancarii

Preturile produselor agroalimentare au crescut in primul trimestru al acestui an cu 16,3% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un studiu realizat de Eurostat (Institutul European de Statistica).

Astfel, raportat la media europeana, majorarea preturilor din Romania este cu 7,3 puncte procentuale peste nivelul mediu inregistrat in UE 27 si cu 7,4 puncte procentuale peste cel din UE 25.

Comparativ cu alte state ale UE, luate separat, tara noastra se plaseaza in functie de cresterea preturilor la aceste categorii de produse pe locul al patrulea, dupa Lituania, unde scumpirea produselor agroalimentare a fost de 47,1%, Estonia (46%), Marea Britanie (38,6%) si Letonia (33,1%).

Dintre produsele agroalimentare, cea mai semnificativa scumpire, de 40%, s-a raportat in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la plantele industriale (in, canepa, hamei etc.) si la cereale (25%). De asemenea, pretul fructelor s-a majorat cu 14,7%, iar cel al legumelor, cu 11,7%.

Comparativ cu situatia din celelalte state europene, doar in cazul plantelor industriale si al legumelor cresterea preturilor din Romania s-a situat peste media UE 27. Mai precis, in Romania, plantele industriale s-au scumpit cu 31,6 puncte procentuale mai mult decat in UE 27, in vreme ce, in cazul legumelor, diferenta a fost de 8,3 puncte procentuale in defavoarea consumatorilor romani.

In schimb, in cazul cerealelor, cresterea medie in cele 27 de state europene a fost de 60,7%, iar fructele s-au scumpit in Europa, in medie, cu 20,8%.

Producatorii autohtoni se asteapta in viitor la o stabilizare a preturilor. Totul depinde insa foarte mult de evolutia leului in raport cu moneda europeana , de preturile la utilitati sau de costul fortei de munca.
„Acum exista un trend de reechilibrare a preturilor dupa perioada foarte grea prin care am trecut. Ne asteptam la cresteri nesemnificative ale preturilor, dar aceasta doar in conditiile in care devalorizarea leului, preturile la utilitati si costul fortei de munca nu vor dezechilibra din nou preturile.

Pe viitor nu va exista vreo scumpire brusca la nici unul dintre produsele agroalimentare“, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta .

Insa acesta sustine ca sunt companii care nu au crescut preturile produselor finite in acelasi procent cu cresterea celor la materiile prime.

„Principalele cauze de scumpire a alimentelor au fost devalorizarea leului si cresterea preturilor materiilor prime, astfel ca produsele care s-ar mai putea scumpi sunt cele pentru care se folosesc materii prime din import: carnea, laptele si painea“, a mai declarat presedintele Romalimenta, care a prognozat la inceputul acestui an ca mancarea se va scumpi cu 20-25%.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea