Financiar

#vladimir putin #criza gazelor #gaz rusia

Suntem importanti pentru Gazprom?

Cat valoreaza Romania pentru Gazprom? Iata o intrebare pe care ne-am pus-o in momentul in care producatorul rus a anuntat pierderi de aproape un miliard de dolari, in urma sistarii livrarilor prin Ucraina.

Raspunsul? Nu prea mult. Un simplu calcul ne arata ca tara noastra este responsabila pentru doar 3,024 procente din aceste pierderi.

In fiecare zi, in Romania intra 7,2 milioane metri cubi de gaz rusesc , dintre care 4,7 milioane prin punctul Isaccea si 2,5 milioane metri cubi prin Mediesul Aurit. Romania este una dintre tarile cu cel mai mare tarif pentru gazul rusesc, de 480 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce inseamna ca platim rusilor, zilnic, 3,456 milioane de dolari, sau 24,192 de milioane de dolari saptamanal.

In comparatie, Ucraina platea Rusiei doar 179,50 dolari pe 1.000 de metri cubi, anul trecut. Astfel, desi din punctul de vedere al cantitatii importate, Romania nu inseamna decat aproximativ 1,6%, din cele aproximativ 450 de milioane de metri cubi livrate zilnic de Rusia catre Europa, din punct de vedere financiar, reprezinta trei procente.

Cel mai mare consumator de gaze din Rusia este Ungaria, ce importa anual aproximativ zece miliarde de metri cubi. Romania nu sta nici ea prost, consumul nostru anual ridicandu-se la sase milioane de metri cubi de gaz.

Am putea sa ne punem noi in locul Ucrainei. Premierul rus Vladimir Putin a venit cu o propunere indrazneata, cel putin pentru Romania: sa ni se livreze gazul direct, nu prin intermediari , fapt care duce la pretul mare pe care il platim in acest moment.

Pe de alta parte, Putin a afirmat ca nu l-ar deranja daca Romania ar vinde, la randul sau, gaz provenit din Rusia catre o terta parte. Cu alte cuvinte, am putea lua locul Ucrainei. Sa fie oare o discreta incercare a Rusiei de a-si relua influenta asupra Romaniei, folosindu-si resursele, asa cum face cu Ucraina in acest moment?

Cu pierderi de aproximativ 100 de milioane de dolari in fiecare zi, Gazprom nu isi permitea sa mentina robinetul inchis pentru prea mult timp. Compania nu numai ca are datorii de 60 de miliarde de dolari, dar prin activitatea sa genereaza aproximativ zece procente din produsul intern brut al Rusiei. In jur de 80 de procente din gazul destinat Europei trece prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

"Gazprom nu a suferit aceste pierderi decat din cauza faptului ca nu a putut sa livreze gaze partenerilor sai," a declarat premierul rus. "Trebuie ca Europa sa dea un semnal clar si care sa fie inteles: nu sa ceara Rusiei sa vanda gaze la pret mic, ci sa ceara Ucrainei sa se comporte mormal si civilizat", a adaugat Putin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea