Financiar

#consum #ue #romania

Suntem fruntasii Europei la scaderea consumului

Romania trece de la cea mai mare crestere la cea mai puternica scadere din UE in ceea ce priveste evolutia vanzarilor din retail.

In mai, romanii au cumparat cu 6,3% mai putine produse decat in luna precedenta, se arata intr-o analiza realizata de Institutul European de Statistica (Eurostat). Aceasta este cea mai semnificativa scadere dintre statele Uniunii Europene, Romania fiind in premiera anul acesta in topul tarilor in care s-au raportat scaderi ale volumelor de marfuri cumparate de catre populatie.

Aceasta in conditiile in care in martie, raportat la luna precedenta, tara noastra a inregistrat un record pozitiv: crestere de 4,1%, adica cea mai mare dintre statele UE. In cele 27 de state membre, media a fost de plus 1,3%, vanzarile la mancare, bauturi si tutun crescand cu 0,8%, iar la produsele nonalimentare cu 1,6%.

Singura luna in care statistica europeana a consemnat o scadere a consumului din retailul autohton a fost februarie. In acea luna, romanii au cumparat cu 1,5% mai putine produse decat in ianuarie. In alte state insa, reducerile au fost mai mari. Este, spre exemplu, cazul Greciei, unde minusul de consum din februarie a fost de 2,4% fata de ianuarie.

In ceea ce priveste evolutia vanzarilor din retail din luna mai raportat la aceeasi perioada a anului trecut, din datele Eurostat reiese ca romanii au consumat cu 6,8% mai mult. In lunile anterioare insa, comparativ cu perioada similara a lui 2007, cresterea consumului a fost mult mai mare. Spre exemplu, in aprilie 2008 fata de aprilie 2007, vanzarile din retail au consemnat un plus de 24%, iar in martie 2008 fata de martie 2007 majorarea a fost de 14,3%.

Oficialii Romalimenta , asociatia patronala din industria alimentara, sustin ca scaderea este atipica si ca nu are legatura cu pretul, ci cu reorientarea consumatorilor catre magazinele de proximitate, ale caror vanzari sunt incluse in studiu in mica masura. “Este cea mai mare cadere, complet atipica, si nu credem ca este legata de pret, pentru ca, daca ar fi, s-ar observa doar pe anumite categorii de produse (care s-au scumpit - n.red.).

Scaderile sunt pe marile retele de magazine, in conditiile in care, cel putin pentru carne si preparate din carne, consumatorii incep sa se orienteze catre magazinele de proximitate. Spre exemplu, in magazinele mele ( - n.red.), vanzarile au scazut nesemnificativ. In schimb, marile retele si-au redus important comenzile”, este de parere Sorin , presedintele Romalimenta, care preconizeaza o revigorare a magazinelor mici.

De asemenea, reprezentantii producatorilor autohtoni de textile sustin ca au remarcat o scadere a vanzarilor de la inceputul anului, motivul cel mai probabil fiind majorarea preturilor la utilitati. “In general, am observat o scadere a vanzarilor inca de la inceputul anului, fata de 2007.

Cred ca acest trend este legat de faptul ca, fiind un sector destul de afectat de preturi, a fost o iarna mai costisitoare pentru romani, pretul utilitatilor si cel al mancarii sunt mai mari, or, in aceste conditii, romanii au lasat pe ultimul plan imbracamintea”, ne-a declarat Aurelientu Popescu, presedinte executiv in cadrul Patronatului din industria textila, FEPAIUS. Potrivit acestuia, valul de scumpiri nu a afectat si imbracamintea, intrucat producatorii autohtoni se tem de importurile ieftine aduse din statele asiatice.

Mentionam ca in studiul Eurostat au fost luate in calcul vanzarile de produse alimentare, bauturi, tutun, imbracaminte, incaltaminte, produse de folosinta indelungata pentru gospodarie, carti si papetarie , produse farmaceutice si alte marfuri.

Salariile au crescut serios fata de 2007

Romanii au avut in luna mai bani in plus pentru cumparaturi, comparativ cu perioada similara a anului 2007. Institutul National de Statistica a anuntat o crestere cu 23,3% a castigului salarial net. Astfel, in mai 2008, un roman a luat in medie 1.248 de lei pe luna, in timp ce in aceeasi luna a anului trecut castiga sub 1.000 de lei.

Totusi, comparativ cu luna aprilie, salariile au scazut cu 2,7%, insa trebuie sa luam in considerare faptul ca in aprilie au fost incasate o de prime legate de sarbatorile de Pasti. Cresteri salariale comparativ cu luna aprilie au avut angajatii din domeniul aviatic, din industria hoteliera, precum si cei cu activitati legate de posta si curierat . Cele mai importante au fost inregistrate in domeniul intermedierii financiare, in transporturi (-9%) si in administratia publica.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea