Financiar

#isarescu #criza financiara #bani #depozite #garantie

Sunt in siguranta banii romanilor in banci?

Criz
a financiara declansata de Statele Unite s-a extins si asupra Europei. Cinci lideri de stat europeni au garantat ca vor proteja integral depozitele bancare ale populatiei, informeaza Romania Libera. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nu va garanta depozitele populatiei , considerand ca bancile romanesti au bani si sunt ferite de criza. Sistemul bancar romanesc beneficiaza de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare , din care deponentii pot fi despagubiti in cazul falimentului bancar. Pagubitul poate recupera pana la suma de 20.000 de euro, limita stabilita de UE. Statisticile arata ca in Romania 99.2% din deponenti au conturi mai mici de 20.000 de euro, in timp ce doar 0.8% dintre acestia depasesc limita europeana. O extindere a garantiei i-ar avantaja numai pe deponentii cu resursele finanicare care depasesc media. Guvernatorul Isarescu i-a sfatuit pe acestia sa investeasca in titluri de stat pentru a-si proteja banii. Totalul conturilor din bancile supravegheate de BNR atingea suma de 234 de miliarde de lei, la sfarsitul lunii iunie. Din aceasta suma, 109 miliarde de lei sunt garantati. Depozitele negarantate apartin in special companiilor mari si a persoanelor din condeucera bancilor. Singura problema a populatiei pare a fi deprecierea leului , care s-a devalorizat puternic.
  •   2008-10-07
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.