Financiar

# planificari #liste #cheltuieli

Sugestii utile pentru a cheltui mai bine si mai putin?

Cu totii avem tendinta de a cheltui mult pe lucruri inutile. Majoritatea facem liste cu cati bani am cheltuit pentru a vedea pe ce s-au dus banii si cati bani mai avem. Cu siguranta aceasta este cea mai comuna lista pe care o facem acasa, in familie. Fiecare dintre noi are o agenda de contabilitate pe care noteaza cheltuielile zilnice. Este posibil sa fie si exceptii, dar in general vorbind, oamenii care se respecta noteaza cu seriozitate ceea ce cheltuie si tin o evidenta a banilor.

 

Gestionarea banilor este o activitate normala, la fel ca si gestionarea timpului si a traiului. Femeile in general tin acasa cate un caiet de contabilitate pentru a-si controla mai bine viata materiala si pentru a-si gestiona mai bine timpul si banii. Ele incearca sa-si gestioneze astfel si viata familiala, conjugala si sociala.

Femeile au obiceiul sa faca liste cu lucrurile pe care le cumpara, pentru ca astfel isi dau seama pe ce se duc banii in vant si ajung la concluzia ca ar trebui sa cheltuiasca mai putin. Cand revizuiesc listele observa ce greseli au facut, ce lucruri nu ar fi trebuit sa cumpere, ce bani au cheltuit pe distractii si iesiri in oras, ce cumparaturi extravagante au facut, ce lucruri inutile au ales din neatentie si ce cheltuieli ar trebui sa mai faca sau nu, in urmatoarele luni.

Potrivit specialistilor un om care obisnuieste sa cumpere bagatele, lucruri nesemnificative, este un om cu buget mic, un om stramtorat.

Oamenii care au un eveniment in viata, o nunta sau un botez, trebuie sa se gandeasca din timp la organizare. De exemplu in privinta nuntii, unul din cele mai simple sfaturi organizatorice este sa se faca o lista cu cheltuielile necesare. Cu cateva luni inainte de eveniment, se intocmesc principalale liste si anume:

  • Lista cu invitatii de nunta din care fac parte rudele, prietenii si cunostintele importante.
  • Lista cu meniul de la restaurant, locatia pentru nunta.
  • Lista cu obiectele pentru decorul pentru nunta.
  • Lista cu buchetele de flori.
  • Lista cu melodiile pentru distractia de la petrecere si in timpul ceremoniei.
  • Alegerea fotografului care va face si inregistrarea video.
  • Lista cu tratamentele pe care le face mireasa pentru a arata impecabil la nunta: spa, masaj, terapii de infrumusetare, cosmetica, sport, etc.
  • Alegerea bisericii, discutia cu preotul despre cununie, programarea la biserica.
  • Alegerea rochiei de mireasa si a costumului de mire.
  • Lista cu rezervarile pentru luna de miere sau voiajul de nunta.

Este important sa traiesti frumos fiecare zi din viata ta de aceea trebuie sa stii sa-ti folosesti timpul si sa te organizezi. Fiecare zi traita cu placere iti aduce o mare bucurie si dupa aceea iti vei aminti cu placere de ea. Pentru ca timpul sa-ti ajunga este bine sa faci liste cu prioritati. De exemplu poti nota intr-o agenda ce ai de facut in urmatoarele zile:

  • Cand ai de inceput un proiect sau o activitate.
  • Vizitele la saloanele cosmetice si de infrumusetare.
  • Plimbarile si activitatile recreative.
  • Zilele cand faci sport de unul singur sau mergi la fitness, yoga, jogging.
  • Cui trebuie sa-i dai telefon, cand ai intalniri cu prietenii sau intalniri de afaceri.
  • Orele la care te trezesti, iti savurezi cafeaua, faci mancare, sau vrei sa dormi pana tarziu.
  • Controalele medicale de rutina si controlul stomatologic.

Cum eviti stresul cumparaturilor inainte de sarbatori? Cu siguranta este bine sa te organizezi din timp, sa faci o lista cu ceea ce ai vrea sa cumperi, asta desigur daca nu vrei sa uiti ceva, ci din contra ca notezi totul pentru a tine minte sigur. Chiar daca mai este mult pana la finele anului, poti incepe lista din timp si treptat, daca este nevoie o poti actualiza de cate ori doresti.

Daca vei face o petrecere este bine sa cumperi felicitarile din timp si sa te gandesti ce ai putea scrie pentru ca mesajul sa fie cat mai placut pentru invitati.

Stabileste un buget aproximativ si fa o lista cu ceea ce ai nevoie pentru ca totul sa fie asa cum iti doresti. Alege suma de bani potrivita ca sa-ti ajunga pentru plimbari, iesiri in oras, cine, cadouri, decoratiuni, mancare, pentru toate lucrurile pe care le consideri necesare la respectivul eveniment. Daca poti cumpara cadourile din timp este bine sa o faci, pentru a evita astfel aglomeratia. Asa ai timp sa mergi la expozitii cu vanzare, la targuri cu lucruri deosebite lucrate manual de mestesugari, in calatorii de unde poti lua suveniruri, etc. Cadourile trebuie sa fie cat mai deosebite, de aceea trebuie cumparate din timp pentru ocazia respectiva. Gandeste-te la cadouri utile, unice, pe care cei dragi le-ar aprecia foarte mult.

O lista importanta care te ajuta sa castigi timp este aceea care contine adrese, e-mail-uri, site-uri preferate, date de contact cu diferite persoane importante, parole, coduri, adrese si altele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea