Financiar

#venituri romania #studiu INS #cheltuieli romani #cheltuieli #venituri #romani #ins

Studiu INS: Romanii au cheltuit 85% din venituri in 2016

Potrivit unui studiu efectuat de INS romanii au cheltuit in total peste 85% din venituri in anul 2016. Astfel cheltuielile totale ale populatiei au fost de peste 2.500 de lei pe luna, de gospodarie, adica aproximativ 1.100 de lei de persoana. Suma totala a cheltuielilor reprezentand peste 85% din nivelul veniturilor totale, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In anul 2016, veniturile totale ale populatiei medii lunare pe o gospodarie au fost de 2.945 de lei si 1.112 lei pe persoana. Cheltuielile totale au fost, in medie, de 2.524 de lei lunar pe o gospodarie, 953 de lei pe persoana si au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul 2015, potrivit mediafax.ro.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.632 de lei lunar pe gospodarie (994 de lei pe persoana), iar veniturile in natura de 313 lei lunar pe gospodarie (118 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (58,7% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,6%), veniturile din agricultura (2,8%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,3%), potrivit INS.

Peste 70% din cheltuielile totale ale gospodariilor sunt destinate cheltuilelor de consum. Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in anul 2016, in medie, 36,1% din consumul gospodariilor.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea