Transferurile spre tarile angajatilor din afara Romaniei s-au dublat, in timp ce sumele transmise de romani acasa au ramas constante. Banii transferati de „afara" au atins aproape un miliard de euro. Cresterea numarului de muncitori straini de la noi va reduce aportul valutar al romanilor din strainatate.


Aportul valutar constituit din banii muncitorilor din strainatate, denumiti in mod generic capsunari , pierde din consistenta. Desi deocamdata capsunarii continua sa isi indeplineasca rolul de " exportatori " de forta de munca aducand in tara, prin sistemele de plati institutionale, peste 2 miliarde euro, aproape jumatate din acesti bani au si iesit din Romania.

Inceputul unei tendinte

Acest fenomen nu are legatura cu declinul economiilor occidentale. "Responsabili" pentru erodarea veniturilor din balanta de plati monitorizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt… cetatenii straini care lucreaza in Romania. Conform datelor oficiale, sumele transferate "afara", in primul semestru, sunt in crestere cu 40%, in timp ce sumele transferate in tara au crescut cu numai 20%.

In valori absolute, transferurile curente, de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iunie, au fost de 1,4 miliarde euro respectiv 4 miliarde euro.

Avand in vedere ca banii romanilor din strainatate si ai strainilor din Romania se regasesc la comun cu fondurile europene , imprumuturile firmelor private sau platile institutiilor administrative, nu am putut face o defalcare precisa.

(continuarea in Adevarul)

  •   2008-08-18
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Vulcanescu George

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii