Financiar

#romgaz #statul roman #profit #companie #monopol

Statul scoate profituri mari din monopolul firmelor sale

Statul roman privit ca actor economic scoate bani frumosi din majoritatea afacerilor pe care le deruleaza prin intermediul companiilor aflate in portofoliul sau. Cele mai mari profituri vin din domeniul energetic pentru ca detine inca monopolul productiei de euro iar la jumatatea acestui an a inregistrat 77,6 milioane de euro.

In acest an, compania va pierde prima pozitie datorita unei situatii conjuncturale pentru ca distribuitorul de electricitate Electrica va scoate un profit de peste 400 milioane de euro din vanzarea filialei Electrica Muntenia Sud. In domeniul productiei de electricitate, aproape toate companiile merg pe plus: Hidroelectrica a scos la jumatatea acestui an 53,6 milioane de euro profit, complexurile energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) au realizat cumulat un profit de 42,6 milioane de euro, iar Nuclearelectrica, proprietarul reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, a terminat semestrul 1 pe plus cu aproape 2 milioane de euro insa anul trecut a obtinut un profit de 26,5 milioane de euro.

Statul roman nu este insa performant la toate firmele pe care le detine. Sunt cateva societati – CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei , Electrocentrale Bucuresti, Oltchim - care au adus pierderi cumulate de aproape 150 milioane de euro in 2007.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea