Financiar

Statul mareste impozitele pe transportul intern de marfa

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat pe ordinea de zi a sedintei de ieri a Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor, vehiculele grele destinate transportului de marfa sunt impartite, din punct de vedere fiscal, in doua categorii.

Din prima grupa fac parte cele angajate exclusiv in operatiunile de transport intern, iar in cea de-a doua sunt inscrise masinile angajate atat in transportul intern, cat si in afara granitelor tarii. Majorarea impozitelor se va aplica la masinile angajate numai in transportul intern de marfa.

Decizie luata in avans cu doi ani

Potrivit unei directive europene, pentru aceasta categorie exista un minimum al impozitarii care nu se va aplica in Romania pana la data de 31 decembrie 2010 , insa Bucurestiul prefera sa ajunga in mod gradual pana la acel nivel, si nu brusc – la sfarsitul lui 2010.

Astfel ca, de la 1 ianuarie 2009, desi avem derogare de inca doi ani, Romania va aplica un procent de 80% din minimul acceptat la nivel european. Concret, transportatorii romani care evolueaza numai pe drumurile autohtone vor plati taxe cuprinse intre 86 si 1.483 de lei/an/vehicul, iar cei ce desfasoara si activitati de transport international – intre 107 si 1.853 de lei/an/vehicul.

In grilele de impozitare stabilite prin viitorul act normativ sunt prevazute si combinatii de autovehicule (articulate sau autotrenuri) mai grele de 12 tone. Pentru acestea, proprietarii care circula doar in intern vor plati intre 40 si 1.477 de lei/an/vehicul, iar ceilalti vor plati intre 49 si1.846 de lei/an/vehicul.

  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-05-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii