Financiar

Start pentru a doua centrala nucleara

Cele patru reactoare de la Cernavoda si noua centrala nucleara vor acoperi peste 50% din consumul de electricitate cu una din cele mai ieftine surse de energie, dupa 2020.

Ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca guvernul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare. "In acest an vom porni si investitia pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda", a adaugat Vosganian.

A doua centrala nucleara care urmeaza sa fie construita in Romania va avea o capacitate de pana la 2.400 MW, a anuntat directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. El a precizat, pentru "Adevarul", ca atomocentrala va avea fie doua reactoare de cate 1.200 MW, fie patru grupuri de cate 600 MW.

"Capacitatile au fost determinate pe baza unor studii de sistem efectuate, care au aratat ca, dupa 2020, avem nevoie de aceasta putere", a afirmat Chirica.

Potrivit oficialului Nuclearelectrica, problema se discuta deocamdata la nivel politic, iar guvernul trebuie sa gaseasca, in aceasta vara, pentru constructia centralei. "Interpretarea mea este ca in 2020 am putea pune in functiune primul reactor", a aratat Chirica.

Autoritatile au creat o baza de date cu posibile amplasamente ale noii centrale, una dintre locatiile vizate fiind in Transilvania.

Statul vrea 51% din reactoarele 3 si 4

Singura centrala nucleara din Romania, cea de la Cernavoda, functioneaza in prezent cu doua grupuri nucleare, cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura aproximativ 18% din consumul de energie. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, incepand cu 2009, alte doua rectoare cu puteri similare, in urma unei investitii de peste 2,2 miliarde euro. La finalizare , prevazuta pentru 2015, va avea astfel o putere de aproape 3.000 MW.

Surse guvernamentale au declarat, pentru Mediafax, ca executivul va aproba saptamana viitoare proiectul de hotarare prin care Nuclearelectrica va detine 51% din compania care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Initial, participatia Nuclearelectrica a fost stabilita la 20%. Potrivit oficialilor europeni, energia nucleara reprezinta o sursa ieftina si curata de energie, care poate reduce dependenta de importurile de gaz.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea