Financiar

Starea drumurilor si lipsa fortei de munca sperie investitorii

Strainii care vor sa investeasca in Romania prefera orasele mari, cu potential de crestere ridicat. Mana de lucru este insa tot mai greu de gasit.

Conducerea Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) a descris, intr-o nota remisa redactiei noastre, cateva dintre avantajele si dezavantajele mediului economic romanesc, aratand ca exista inca destul potential pentru atragerea investitorilor de peste granita.

In categoria „impedimente" se inscriu starea infrastructurii (care „va fi, cu siguranta, remediata in urmatorii ani") si lipsa fortei de munca. Aceasta se manifesta cu precadere in Bucuresti si regiunea granitei de vest, fapt care ii determina pe specialistii agentiei sa indrume investitorii catre centrul, sudul si estul tarii.

La capitolul „avantaje", conducerea ARIS a identificat „fiscalitatea competitiva", pozitionarea strategica a tarii, inalta calificare a fortei de munca, reducerea birocratiei , accesul la piata unica europeana si la cea romaneasca – una dintre cele mai mari din aceasta regiune. Investitorii prefera in general orasele mari, capabile sa asigure necesarul de specialisti.

De asemenea, este important ca expatii sa se regaseasca in localitati care ating un anumit standard de viata, deoarece pentru ei tara noastra devine o a doua casa. Iar marile centre urbane „beneficiaza de retele de transport si comunicatii dezvoltate, precum si de servicii informatizate", noteaza conducerea ARIS.

Printre domeniile cu un potential bun de atragere a investitiilor straine au fost nominalizate industriile constructoare de masini, componente auto, materiale de constructii , prelucrarea lemnului, productia de biodiesel, ca si sectoarele IT, comunicatii si financiar-bancar.

Task-force pentru VoestAlpine

In ultimele sase luni, au avut loc mai multe intalniri la nivel de specialisti, intre ARIS si compania austriaca VoestAlpine, care intentioneaza sa investeasca masiv in aceasta regiune (Bulgaria si Romania sunt in competitie pentru a atrage acest investitor). Cu partea romana s-a discutat, potrivit conducerii agentiei, problematica legata de fiscalitate, infrastructura, resurse umane, mediu si fondurile structurale.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea