Financiar

#imm #minister #ministru #legea societatilor comerciale #starter

SRL-ul de un euro: intre gluma electorala si impulsionarea IMM-urilor

Ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Constantin Nita a anuntat ca intentioneaza sa modifice legea societatilor comerciale prin care sa fie infiintat un nou tip de firme, numite "starter" cu un capital social de 1 euro pentru persoanele care nu au detinut niciodata o societate comerciala.

Posibilitatea de a infiinta un nou tip de firma, Societate cu raspundere limitata starter cu capital social de 1 euro a fost anuntata de catre Guvern drept o masura pentru de a sprijini micii inreprinzatori si de a impulsiona crearea de firme. Conform ministrului, proprietarul unei astfel de firme se obliga ca, dupa cinci ani de activitate, sa mareasca capitalul social la 50.000 de euro si sa constituie o rezerva minima obligatorie a firmei, reprezentand circa 25 la suta din profitul anual. In caz de faliment, fondatorii firmei devin responsabili in fata legii.

Avantajele propunerii

Avantajul evident este capitalul social la infiintare de 1 euro, dar si faptul ca firma astfel constituita va fi scutita la plata impozitului minim pe o perioada de cinci ani. "Un factor care impulsioneaza puternic dezvoltarea unor firme este simplificarea cat mai mare a procedurilor, economisind astfel timp si bani. Asteptam sa fie mediatizata puternic si speram sa fie un factor care, mai ales in randul tinerilor, sa impulsioneze infiintarea firmelor" a declarat pentru NewsChannel.ro Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Cine doreste infiintarea unei astfel de firme trebuie sa nu fi detinut niciodata o societate comerciala si sa prezinte un plan financiar realizat cu asistenta din partea unui expert contabil care va garanta soliditatea proiectului financiar. "Este ca si cum ai cere finantare statului doar ca aici muncesti pe banii tai pentru a face o economie de nimic" considera Liliana Bolan, consultant B&B Expert.

Dificultatile apar abia mai tarziu

"Eu as pune in prim plan incertitudinea legislativa, care face ca un plan facut azi sa nu mai valoreze doi bani maine" spune Liliana Bolan, referindu-se la planul financiar necesar infiintarii unei astfel de firme.

Alte conditii care fac crearea unei asemenea firme dificila sunt obligatia proprietarului de a transforma societatea de tip starter intr-un obisnuita dupa un interval de cinci ani. Transformarea se va face cu conditia ca firma sa aiba un capital social de 50.000 de euro si sa se constituie o rezerva minim obligatorie a firmei, reprezentand circa 25% din profitul anual.

"Capital social de 50.000 de euro e imens. Capitalul social minim in acest moment este de 200 de lei, adica vreo 50 de euro. De ce mi-as bate capul pentru 1 euro? Oricum actele la Registrul Comertului ma costa mai mult decat capitalul social. Iar pentru PFA sau intreprindere individuala nici nu am conditie de capital" a mai comentat Liliana Bolan.

IMM-urile aplaunda initiativa, marii afaceristi o reneaga
"Este o idee foarte buna. Ce se va intampla peste cinci ani ramane de vazut. Teoretic, suma de 50.000 de euro pe care o firma trebuie sa o detina in capitalul social la cinci ani de la infiintare este un impediment...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea