Financiar

Somajul a scazut in 2007

Rata somajului a scazut considerabil in ultimii ani, valoarea acesteia mentinandu-se in ultimele luni in jurul a patru procente. Sindicatele si patronatele sustin ca scaderea somajului nu este data de cresterea numarului de locuri de munca in economie, ci de faptul ca foarte multi romani au emigrat.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica , rata somajului a intrat pe un trend descendent din anul 2003, acest indicator ajungand de la 8,6%, cat a fost acum cinci ani, la 4,3%, in luna februarie a anului in curs. In acest context, desi scaderea ratei somajului ar trebui sa indice o imbunatatire a conditiilor de lucru si o majorare a numarului de locuri de munca, reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor sustin ca diminuarea acestei valori este nesanatoasa pentru economia romaneasca , deoarece se datoreaza plecarii romanilor la munca in strainatate .

Reprezentantii gruparilor sindicale spun ca plecarea muncitorilor din Romania are loc nu neaparat pentru ca nu si-ar gasi un loc de munca in Romania, ci pentru ca sunt nemultumiti de conditiile de munca si de salariile de la noi. Toata lumea este insa de acord ca fenomenul scaderii ratei somajului poate fi asociat cu deschiderea spatiului Schengen pentru romani. Astfel, potrivit datelor de la INS, pana in anul 2002 numarul de someri a crescut constant, rata somajului ajungand la cel mai inalt nivel, de 13,4% in luna martie.

La inceputul anului 2003, indicatorul scazuse deja cu aproape cinci puncte procentuale si a continuat sa scada constant si in urmatorii ani. Din ultimile date publicate de ANOFM, in primele luni ale anului in curs, rata somajului s-a mentinut la valoarea de 4,3%. Potrivit acelorasi date, in februarie 2008, cea mai ridicata rata a somajului a fost atinsa in judetul Vaslui si a fost de 9,3% in timp ce nivelul minim a fost atins in judetul Timis de 1,3%.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea