Financiar

#criza #financiara #solutii #pib #cheltuieli #buget

Solutii anti-criza: fie cresc taxele, fie se reduc cheltuielile

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu , a declarat ca tara noastra trebuie sa scada deficitul bugetar la cel mult 1,5 la suta din PIB.

Proiectul bugetar pe anul 2009, aprobat de Guvern si trimis Parlamentului prevede venituri reprezentand 38,6 la suta din PIB si cheltuieli reprezentand 40,6 la suta din PIB, relateaza Pro TV.

Proiectul a fost redactat luand in calcul un deficit de 2 la suta si o crestere economica de 6 la suta, o rata a somajului de 3,9 la suta si un curs valutar mediu de 3,6 lei/euro. In conditii de criza singura solutie pentru acoperirea deficitului in afara de reducerea cheltuielilor publice ar fi cresterea taxelor, ceea ce ar pune o presiune sporita pe sectorul privat.

Potrivit celor mai optimiste estimari cresterea economica va fi in anul ce urmeaza de numai 3-4 la suta, deci autoritatile romane trebuie sa actioneze cu prudenta in ceea ce priveste cheltuielile publice. "Cred ca in momentul de fata Romania este la inceputul crizei, iar marea problema va fi in 2009 si chiar 2010", avertizeaza Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea