Financiar

Situatia bugetului Romaniei, pe masa Comisiei Europene

Amelia Tores, purtator de cuvant al comisarului european pentru Economie si Afaceri Monetare, Joaquin Almunia , a declarat agentiilor de presa din Romania ca unul dintre punctele aflate pe agenda discutiilor Comisiei va viza situatia finantelor publice din tara noastra.

Oficialul european a spus ca autoritatile europene supravegheaza permanent situatia finantelor publice din statele membre.

La sfarsitul lunii ianuarie, comisarul european Joaquin Almunia a declarat ca majorarea deficitului bugetar in Romania reprezinta un motiv serios de ingrijorare , iar guvernul trebuie sa fixeze tinte bugetare mai sanatoase, pentru a evita incalcarea reglementarilor europene.

Comisia Europeana considera ca este improbabil ca Romania sa echilibreze bugetul pana in 2011 si cere reduceri mai ample ale deficitului in 2008 si in anii urmatori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autoritatilor de la Bucuresti, anuntat la acea data.

Banii pentru pensii, marea problema

Conform unui document prezentat la 28 aprilie de catre Comisia Europeana, in cazul Romaniei este preconizat un deficit bugetar de 3,7% pentru anul 2009.

Cel mai probabil, discutiile de astazi din comisie pe tema situatiei finantelor publice din Romania se vor axa pe analizarea acestor prognoze, iar in cazul in care va fi adoptata o decizie, aceasta va fi facuta publica. Comisia are in atentie evolutia fiecarei tari al carei deficit bugetar se apropie de 3%.

Lipsa predictibilitatii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plati guvernamentale.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-11
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.