Financiar

#curs de schimb #euro #leu #banca.

Sfarsitul lui 2009, favorabil leului romanesc

Finalul lui 2009 va fi unul favorabil pentru moneda nationala romaneasca. Analistii financiari spun ca leul se va intari pe final de an, ajungand la o valoare intre 4 si 4,5 lei pentru un euro. O parte a bancilor straine prezente in Romania cred ca moneda roamneasca se va deprecia.  

Scenariile optimiste aduc moneda europeana la un curs de schimb de 4 lei pentru un euro, adica prognoza unui leu mai puternic care nu inseamna ca economia da semne de revenire in 2009, ci mai degraba faptul ca fluxurile de bani au inceput sa creasca. “Indiferent de situatia economica din tara, cursul de schimb va ramane constant sau pe un trend de usoara apreciere pana la alegeri, urmand o scadere in decembrie, cand un euro va fi cotat la 4 lei. Banca Nationala a Romaniei va face tot posibilul sa mentina cursul, cel putin pana la alegeri”, a declarat, pentru Gandul, Dragos Cabat , presedintele Asociatiei Analistilor Financiari CFA Romania.

Prognoza lui Cabat este intarita si de alti analisti financiari. Potrivit Ziarul Financiar, analistii Deutsche Bank au avansat la sfarsitul saptamanii trecute aceeasi cotatie de 4 lei/euro pentru rata de schimb pe final de an, indemnand romanii sa cumpere lei si nu euro.

Un euro de 4,6 lei, cea mai negativa prognoza

Potrivit Gandul, cel mai negativ scenariu aduce euro la un curs de schimb de 4,5 lei pentru un euro. La aceeasi valoare a ajuns si  prognoza ING, care recent a avansat o cotatie de 4,5 lei pentru un euro la sfarsitul anului, cu o adancire a deprecierii in primul trimestru al anului, pana la 4,6 lei/euro.

Analistii financiari ai Unicredit Tiriac Bank cred ca finalul anului va insemna o depreciere a leului, dupa ce in timpul anului acesta s-a pastrat la o cotatie constanta. “Avem recesiune, scadere economica peste asteptari si sa nu uitam si deficitul bugetar, care poate avea efecte asupra cursului, in cazul in care sunt anumite tendinte care arata ca economia merge spre un dezechilibru”, a declarat pentru Gandul Rozalia Pal, economist-sef Unicredit Tiriac Bank.”

Reprezentantii acestei insititutii bancare cred ca pana in prezent, cursul a fost influentat mai mult de trendul pietei internationale decat de factori locali, ceea ce se vede in stabilitatea ratei de schimb.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea