Financiar

Se va restitui diferenta dintre taxa auto si taxa de poluare

Guvernul a aprobat procedura de restituire a diferentei dintre taxa auto si taxa de poluare . Normele metodologice prevad restituirea in maximum 45 de zile a diferentei dintre vechea si noua taxa.

Dupa noua grila, taxa de poluare auto creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi. Taxa ramane totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Taxa de poluare auto ii avantajeaza chiar pe cei care isi vor cumpara masini la mana a doua . Guvernul a decis ca nu este suficienta reducerea consistenta a taxei pentru masinile vechi, care va fi aplicata incepand cu 1 iulie.

Executivul a hotarat sa acorde si reduceri de unu pana la trei la suta din valoarea taxei. Principiul este simplu, in opinia autoritatilor. Cu cat masina are mai multi kilometri la bord, cu cat este este mai veche, are mai putine dotari, iar aspectul interior sau exterior este mai prost, cu atat
reducerea va fi mai mare.

"Taxa trebuie sa scada in proportie cu vechimea autoturismului

Atata timp cat el nu are aer conditionat, abs, e clar ca valoarea lui e mai mica iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica," a declarat Mihai Hura, director general adjunct MEF.

Vestile bune se opresc, insa, aici. Ca sa beneficieze de aceste reduceri, proprietarii masinilor vor trebui sa faca evaluari tehnice la RAR, care nu sunt deloc ieftine.

"Pentru fiecare echipament pentru care se cere constatare va trebui platita, insa, o taxa de probabil 10 euro," a explicat Mihai Hura.

Statul a decis si modalitatea prin care va inapoia diferenta de bani dintre taxa auto veche si cea noua. Pe langa actele masinii si dovada platii taxei va trebui completata o cerere tip, iar in maxim 45 de zile suma va fi restituita cash sau in cont bancar . Cei care au platit taxa de inmatriculare, dar intre timp si-au vandut masina, NU mai pot recupera nici un leu. Guvernantii ii sfatuiesc sa adauge valoarea taxei la pretul final de vanzare a autovehicului.

"Se prevede posibilitatea ca aceia nemultumiti de acordarea reducerii prevazuta de lege, de ordonanta si de norme, sa poata contesta taxa," a adaugat Mihai Hura, director general adjunct MEF.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii